Overnatting og ting å gjøre i Sandnes

Skal du besøke Sandnes? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i den vakre vestlandsbyen!

Innerst i Gandsfjorden, et drøyt kvarters kjøretur unna Stavanger, ligger idylliske Sandnes. Her står opplevelsene i kø, enten du er opptatt av fjord, shopping, kultur, friluftsaktiviteter eller spennende museumsbesøk.  

Byen er den sjuende største i Norge, og har en sterk industrihistorie bak seg med produksjon av både sykler, leirgods og havregryn. I dag er Sandnes kjent for lange gågater og store kjøpesentre, og ikke minst spektakulær natur. 

Her er nyttig informasjon for deg som skal til Sandnes:

Ting å gjøre i Sandnes

Sandnes Kino

På Kinokino kan du nyte nye og gamle filmklassikere når du trenger en hvilepause. Ved siden av de siste filmnyhetene, vises det jevnlig kunstfilmer, og annenhver lørdag er det egen barnekino. Annenhver onsdag snurrer Sandnes filmklubb film. Kinokino er en del av Sandnes kulturhus, men befinner seg i det som opprinnelig ble bygget som rådhus og kino i 1941.

Sandnes kunst- og kulturhus og bibliotek

Sandnes kunst- og kulturhus består av byggene Sandnes kulturhus og Kinokino. Her arrangeres det kulturopplevelser av alle slag, enten du er interessert i konserter, revy, teater eller ballett. I Kinokino kunstsal er det i tillegg fem til sju kunstutstillinger i løpet av året, deriblant en egen sommerutstilling. Biblioteket finner du også her.

Vitenfabrikken

Midt i Sandnes ligger Vitenfabrikken. Her får et innblikk i historien til Sandnes by, og den rikholdige sykkel- og leirgodsindustrien som har preget området. I Sandnes lå nemlig Norges største sykkelfabrikk, Jonas Øglænd, kanskje mest kjent for DBS-sykler, men også Tempo motorsykler.

Vitenfabrikken består av flere etasjer med interaktive utstillinger og aktiviteter. Her kan du lære om astronomi og romfart, lære deg førstehjelp via VR-briller, bygge lego, gjøre spennende matteeksperimenter i det magiske Abelloftet eller forsøke å finne ut hva de tre små grisene lukter. Vitenfabrikken er en del av Jærmuseet, som består av til sammen 12 museer over hele Jæren.

Sandnes Garn

Er du glad i å strikke? Da bør du ta et stopp innom Sandnes Garn. Ullvarefabrikken har eksistert siden 1888, og produserer strikkegarn som selges i Norge, Norden og flere andre land. Du kjenner kanskje til garnmerker som Sisu, Peer Gynt og Smart? På fabrikken produseres det rundt 650 tonn garn hvert år, av ull rett fra sauen til ferdig farget strikkegarn. I fabrikkutsalget kan du kjøpe garn rett fra fabrikken. I tillegg finner du garn med utgåtte farger og feilprodusert garn til en rimeligere penge, som fortsatt er av god kvalitet.

Kongeparken

Like utenfor Sandnes ligger Kongeparken, som er en yndet destinasjon for familier, sommer som vinter. Her kan dere ha det gøy med en av de 60 attraksjonene og opplevelsene, inkludert traktoren Gråtass, hinderløype, berg- og dalbane, barnas brannstasjon og tømmerrenne.

Badeplasser i Sandnes

Sandnes er ypperlig for deg som liker å bade! Her finnes det bademuligheter nesten uansett hva du foretrekker. Det er flotte badesteder i både ferskvann og saltvann, og mange av badeplassene er tilrettelagt for grilling, med brygge, badeflåter og benkebord. Du kan også velge mellom sand-, svaberg eller steinstrender. Noen av badeplassene har dessuten egne lekeplasser. En strandfavoritt er Alsvik. 

Friluftsaktiviteter: Hanatrappene, Lutivassdraget, Preikestolen m.m.

Med fjorden som nærmeste nabo, og kort vei til skog og fjell i alle størrelser, er det litt av hvert å ta seg til for deg som liker å være i aktivitet utendørs. Turstier er det mange av, Sandnes turlag har merket 14 nærturer i bydelene i Sandnes.

Hanatrappene er flittig brukt av byens befolkning både til trim og rekreasjon. De 306 trappetrinnene av betong tar deg opp til et flott utkikkspunkt over byen. Herfra kan du fortsette turen videre til De 7 ulvungane, som er en tursti med de sju mest spektakulære utkikkspunktene over Sandnes og Gandsfjorden.

Er du interessert i botanikk, kan en tur til Rogaland Arboret være en spennende destinasjon. Her finner du en av landets største samlinger av busker og trær, bare 13 minutters kjøretur fra byen. Arboretet har rundt 1400 forskjellige plantearter, og dekker et område på 700 dekar.

Lutsivassdraget er et yndet sted for alle som liker kajakk og kano. Ta med deg hele familien på en fin kanotur, og gå i land på en av de mange holmene, eller ta deg en idyllisk og rask kajakktur. Her er det også mange steder å fyre opp bål og telte.

I Sandnes kommune ligger også Lysefjorden, som blir omtalt som en av Norges vakreste fjorder. Her ligger attraksjonene på rekke og rad. På Preikestolen kan du oppleve et av Norges mest kjente utsiktspunkter. Det utrolige fjellplatået ligger 604 meter over Lysefjorden, og er ikke noe for dem med høydeskrekk! De enda mer eventyrlystne kan ta en tur på Kjeragbolten; den ikoniske steinen som er kilt fast mellom to fjellvegger, hele 984 meter over fjorden. Eller gå de 4444 trappetrinnene opp Flørlitrappa, som er verdens lengste tretrapp. Ta deg en velfortjent pust i bakken, og nyt panoramautsikten på toppen.

Shopping i Sandnes

Byen har mange shoppingmuligheter å by på. Langgata er byens hovedgate, og kjent som en av Norges lengste shoppinggater med flust av butikker å kikke i. Sandnes har dessuten flere kjøpesentre, deriblant Kvadrat kjøpesenter og Bystasjonen.

Spisesteder og restauranter i Sandnes

I Sandnes trenger du ikke gå langt for å finne gode spiseplasser; her finner du noe for enhver smak. I Langgata finner du Delikatessen, som fokuserer på mat med gode, sunne og lokale råvarer fra Rogaland. I samme gate ligger Ti Spiseri & Bar der du kan nyte et deilig dansk smørrebrød, pizza, fisk eller kjøtt fra grillen. Frister det med en digg burger eller en real biff, er Hekkan Burger eller Hereford and friends verdt et besøk. Sabi Sushi Sandnes serverer retter fra det japanske kjøkken, mens kokkene på Noi har kastet kokebøkene, og fått frie tøyler til å overraske gjestene med mat fra hele verden.

Skal du ta en kaffe, har Coffeeberry mye herlig varm og kald drikke å by på, og er dere mange med ulike matønsker, finner dere helt sikkert noe som frister i en av matbodene i Mathallen på Vågen.

Overnatting i Sandnes

Thon Partner Hotel Sandnes ligger nydelig plassert med utsikt over fjorden, på Lura mellom Sandnes og Forus. Hotellet byr på en velsmakende frokostbuffet, og har både badstue og et lite treningsrom. Her er det fint å bo enten du er på ferie, jobbtur eller på konferanse. Kjøreturen inn til Sandnes sentrum tar bare noen få minutter, eller du kan ta en rolig spasertur på rundt en halvtime. I tillegg ligger Kongeparken bare et kvarters kjøretur unna.

Visste du dette om Sandnes

  • Kommunevåpenet til Sandnes viser en sølvfarget leirgjøk mot en grønn bakgrunn. Det er en såkalt «Sandnesgauk» og symboliserer byens tradisjonsrike leirvareindustri.
  • En person fra Sandnes omtales ofte nettopp som en sandnesgauk, en sandnesbu eller forsandbu.
  • Sandnes fikk bystatus i 1860. 
  • Sandnes er spesielt kjent for Langgata, som er en av Norges lengste gågater, og Kvadrat, som lenge var et av Norges største kjøpesentre.
  • Om sommeren kommer skieliten til Sandnes for å delta på Blink-festivalen. Det er verdens største sommerskifestival, og har blitt arrangert siden 2006.

Erlebnisse in Sandnes

Vertragscode

Um sich anzumelden geben Sie bitte den Firmennamen und den Firmencode ein.

Bitte geben Sie den Namen des Unternehmens ein.
Bitte geben Sie Ihre Vertragsnummer ein.