Ting å gjøre i Bergen

I Vestlandets hovedstad står opplevelsene i kø. Her får du tips til severdigheter, restauranter, kafeer, aktiviteter og andre ting å gjøre når du er i Bergen.

Utsnitt av husene på bryggen i Bergen

Blendende vakker når solen skinner. Flotte naturopplevelser selv når paraplyen må til pers. Bergen byr på fantastiske ferieopplevelser, og stråler uansett vær! Rammet inn av «De syv fjell» og med fjorden som nabo er Bergen perfekt for deg som ønsker urbane opplevelser ispedd actionfylte aktiviteter og flotte naturperler. Den sjarmerende verdensarvbyen har også mye å by på for den kultur- og historieinteresserte. Med status som internasjonal matby av Unesco er Bergen også gastronomenes paradis, med kortreist sjømat som trekkplaster. Pakk badetøy og paraply og kom sulten – velkommen til Vestlandets hovedstad!

Museer og severdigheter

Historiske Bryggen

Bryggen er en av byens mest populære attraksjoner, og er det best bevarte minnet fra Hansatiden, da Bergen var en av de viktigste handelsbyene i Nord-Europa. Fortsatt yrer det av liv her, med små butikker, spisesteder og gallerier i de trange smugene, gjemt bak den velkjente fasaden. Bryggen har siden 1979 vært inkludert på UNESCOs liste over verdens kulturarv og fremstår som et levende kulturminne – en spasertur her er nærmest som en reise tilbake i tid. På Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene kan du lære mer om historien.

Fløyen

En nesten like kjent severdighet som Bryggen og et must på alle bergensfareres bucketliste er byfjellet Fløyen. Den gamle skinnegående Fløibanen tar deg til toppen av byfjellet på majestetisk vis, der blant annet flott utsikt, en koselig kafé og fine turstier innover i fjellet venter. Et tips om du vil ha utsikten og fjellet for deg selv er å gå stien eller jogge til toppen før banen begynner å gå. Turen tar ca. én time å gå.

Akvariet

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium, og huser over 60 store akvarium og egen haitunnell med 400 ulike arter fra hele verden. I tillegg kan dere møte på pingviner, otere, krokodiller og gekkoer – eller se på de morsomme sjøløvene når de trenes og mates. Blir dere sultne selv er det bare å ta turen til Spiseriet for et deilig måltid eller Mattorget for litt lettere mat «på farten». Akvariet har åpent hver dag – perfekt aktivitet på en regnværsdag!

Fisketorget og Gamle Bergen Museum

Helt siden 1200-tallet har det ikoniske Fisketorget i Bergen tiltrukket seg folk fra nært og fjernt med et bugnende marked med ferskfanget fisk, deilig sjømat samt lokal frukt og grønnsaker. Fisketorget har åpent om sommeren, mens den tilhørende mathallen Torghallen holder åpent året rundt. Her finner du også en rekke restauranter. Utforsk historiske Bergen videre på Gamle Bergen Museum, der du kan bli med inn i private hjem, butikker og verksteder i en rekonstruert by med rundt 50 trehus fra 1700-1900-tallet. Flere ganger daglig vekkes også byen til live med teaterstykker, der lokale skuespillere gir et levende innblikk i historien.

Edvard Griegs verden

Bli med inn i Edvard og Nina Griegs verden på Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Troldhaugen består i dag av Villaen, Komponisthytten og ekteparets gravsted. Her finner du også et moderne museumsbygg og konsertsalen Troldsalen. Villaen hvor ekteparet bodde de siste 22 somrene av Edvards liv, er fylt med fantastiske minner om Grieg. Stedet åpnet i 1928, og har siden den gang blitt et ønskested for Griegelskere fra hele verden.

Idylliske Skostredet

Gaten Skostredet er en liten perle i Bergen, fylt med sjarmerende nisjebedrifter og hyggelige restauranter, kaféer og en iskrembutikk. Er du på utkikk etter noe ingen andre eier, finner du det her. Blant annet ligger det en vintagebutikk kalt secondLove i denne gaten. Her selges unike skatter fra både inn- og utland, til garderoben så vel som til hjemmet.

Flere tips: Morsomme opplevelser for hele familien i Bergen

Aktiviteter til lands

Flotte fjellturer

I Bergen finnes mange fine fjellturer å velge mellom – byen er jo tross alt omringet av fjell. En av de mest populære turklassikerne heter Over Vidden og går fra Ulriken til Fløyen. Turen tar ca. fem timer og byr på nydelig utsikt underveis. Vil du virkelig slå på stortromma kan du bryne deg på 7-fjellsturen som går innom alle Bergens byfjell. Turen er rundt 35 kilometer lang, har en samlet stigning på 2500 meter og tar i gjennomsnitt 8-12 timer.

Sus ned fra Ulriken

Kjenn pulsen stige i det du kaster deg utfor den 300 meter lange og Norges raskeste zipline fra Bergens høyeste byfjell, Ulriken (643 m.o.h.). Zipline-instruktører sørger for en trygg tur fra start til slutt – mens du kan nyte adrenalinkicket, utsikten og en herlig mestringsfølelse.

Høyt & Lavt

Totalt 10 spennende løyper med til sammen 120 utfordrende hindre og over 20 zip-lines er det som venter deg i Vestlandet største klatrepark. Høyt & Lavt Bergen ligger i naturskjønne omgivelser på Nesttun, rundt 20 minutter unna sentrum. Her venter actionfylt moro for hele familien, samt servering, snacks og is i Klatrekafeen. Viser værgudene seg fra en dårlig side finnes det også klatremuligheter innendørs hos blant annet Bergen Klatresenter.

Småpudden bro

Broen Småpudden åpnet i 2014 og er en gangbro som går mellom bysiden og Løvstakksiden. Den er formet som en Z og gir gode fotomotiver om du er glad i å ta bilder. Fra broen kan du gå tur videre gjennom Nygårdsparken inn til byen.

Få en smak av Bergen

Fysen på noe godt? Bergen Base Camp arrangerer matvandring i sentrum med fokus på lokale råvarer og historisk mat. Sammen med en en guide går turen innom fem smakfulle stopp, til blant annet Norges eldste kjeller, Fisketorget og Bryggen, der dere får smake både mat og drikke samt lære om Bergens spennende kultur og historie.

Sprek tur opp Stoltzekleiven

Klar for skikkelig trim? Stoltzekleiven, som også bare kalles Stoltzen, er en av Bergens mest populære turstier. Her kan man gå, jogge eller løpe opp bratte steintrapper med omtrent 900 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet. Vel fremme på toppen kan du føle på god samvittighet og nyte flott utsikt over Bergen sentrum.

Bli med på guidet sightseeing

Selv om Bergen er en fin by å oppdage på egenhånd, er det noen ganger fint å bli med på guidet sightseeing. På den måten kan du også oppdage skjulte perler og steder du kanskje ikke ville sett ellers. Det finnes mange ulike vandreturer (se full oversikt her) eller du kan driste deg til å oppdage byen på segway.,

Vestkanten Storsenter

Vestkanten Storsenter er størst i Norge på shopping og opplevelser. Her finner du alt fra spa-avdeling og Bergens eneste badeland til bowling, innendørs minigolf, curling og skøytebane – kun 10 minutter fra Bergen sentrum med buss. Storsenteret huser også over 110 butikker og restauranter, så her er det noe for enhver smak. Om du har bil, finnes det gratis parkering i tilknytning til senteret. 

Aktiviteter til vanns

Fra fjord til munn

Bli med Bergen Fjord Adventures på en unik fjordsafari, der du blir hentet i båt og tøffer ut i den vakre skjærgården for lunsj i fjæra. Maten lages på bål, og menyen består av ferske kamskjell, østers, o-skjell, snegler, tang og krabbe – avhengig av hva som er tilgjengelig, men en deilig skalldyrsuppe og grillede kamskjell er garantert. Her får du også lære tips og triks om hvordan tilberede mat i naturen. Turen går hele året. Bergen Fjord Adventures arrangerer også skjærgårdssafari og solnedgangstur.

Nordnes sjøbad

Vil du komme deg litt ut av byen og få ordentlig sommerfølelse bør du ta turen til bydelen Nordnes. Det er kun en liten spasertur fra Torgalmenningen, og er den bydelen i Bergen med mest tilknytning til havet. Gå gjennom de trange smugene på vakker brostein og se på de koselige gamle trehusbebyggelsene. Når du først befinner deg på denne siden av byen kan du kaste deg ut i historiske Nordnes Sjøbad, et utendørs 25-meters saltvannsbasseng som vanligvis holder 25 grader og åpnet i 1910.

Padle i kajakk

Det er flere måter å oppleve Bergen på, men aller nærmest naturen kommer du kanskje i en kajakk. Ved AdO Arena og Norges Fiskerimuseum kan du låne en miljøkajakk og redningsvester helt gratis i bytte mot at du plukker litt boss på veien. Vinn-vinn for både deg og miljøet! 

Stup ut i Sandviken Sjøbad

Rundt 20 minutter til fots unna Fiskerimuseet finner du også Sandviken Sjøbad, dersom du er mest glad i å oppleve fjorden på kloss hold. Her finner du en brygge, stupetårn, stupebrett og flytebrygge. Stedet har både grillplass og en plen å ha piknik på, så husk å ta med litt medbrakt mat!

Fjordsightseeing

Dersom du er på utkikk etter en skikkelig sightseeing-opplevelse går et av cruisene til FjordCruise fra Zachariasbryggen, like ved det kjente Fisketorget. Turen går året rundt og tar deg gjennom den grunne og smale Mostraumen og tilbake. I løpet av turen som varer i tre timer er opplevelsene mange. Her får du se flotte fjorder, bratte fjell og livlige fosser. Er vannføringen stor, kan man møte på fossefall som gir en oppkvikkende dusj i ansiktet. Før man snur og opplever det vakre landskapet på nytt, stoppes det opp ved en foss for å smake det kalde fjellvannet. En uforglemmelig fjordtur for både store og små.

Nyt solen på USF på Verftet

Lokalbefolkningen anbefaler også å se på fjorden med et glass i hånden idet Hurtigruten legger til. Til dette anbefales uteserveringen ved kaien på USF på Verftet.

Mat og drikke

Bergens første Michelin-restaurant

Bare Restaurant er Bergens første restaurant som kan smykke seg med en stjerne i den gjeve Michelin-guiden. Restauranten ligger på stilfulle Bergen Børs Hotel med utsikt over Vågen og Fløyen, og serverer smaksmenyer basert på lokale, økologiske råvarer fra småskalaprodusenter. Garantert en smakfull og unik opplevelse!

Lysverket

Bergens andre restaurant med Michelin-stjerne er Lysverket, som fikk sin stjerne sommeren 2022. Restauranten drives av bergenskokken Christopher Haatuft, ble i 2017 nevnt i New York Times som restauranten som redefinerer det nordiske kjøkken. Her serveres lunsj og middag med fokus på moderne sjømat fra Vestlandet. Du finner samtidig et godt utvalg av kjøtt- og vegetarretter på menyen, samt egen barmeny med småretter. I baren serveres også drinker med egenproduserte juicer, sirup og bitters.

Bien Restaurant

I superkule Art Deco-lokaler til det som tidligere var et apotek i gamle dager ligger Bien Restaurant med egen bar vegg i vegg. I snackbaren serveres retter som hamburger, blåskjell, østers og fish & chips, mens restauranten er en japansk izakayabar med små og større retter fra Sørøst-Asia. Du er selvfølgelig også velkommen til å bare ta et glass i baren. Bien ligger på Danmarksplass.

Cornelius Sjømatrestaurant

På Holmen like utenfor Bergen ligger sjømatrestauranten Cornelius helt inntil vannkanten. Her får du fantastisk utsikt til fjord, fjell og sjø, samt passerende båter og skip. Restauranten er åpen uansett sesong i godt og dårlig vær. Cornelius er kjent for sin meteorologiske 5-retters meny, hvor maten inspireres av dagens vær. Restauranten serverer også lunsj, mens i baren RÅbar kan du få smake ulike skjellarter som nytes best rå, levert med sjark på Bryggekanten. Båttransport er inkludert i prisen, og turen er en opplevelse i seg selv.

Bergen Kaffebrenneri

Er du glad i god kaffe, bør du ta turen innom Bergen Kaffebrenneri. Stedet ligger i det gamle verkstedet til skipsverftet Mjellem og Karlsen på Marineholmen i Bergen, og er et uformelt og hyggelig sted med kaker, småretter og fantastisk god kaffe.

Inside Rock Café Korskirken

Spør du bergensere, er dette stedet vel verdt et besøk om du har lyst på en skikkelig smakfull burger. Menyen har flere bestselgere, og kokkene tester stadig ut nye varianter for å sørge for at du aldri skal gå lei. Stedet ligger tre minutters gange fra Fisketorget, og byr på skikkelig Rock’n’Roll-stemning.

Trekroneren

Er du glad i pølser, så er denne boden for deg. Trekroneren har et rikt utvalg pølser med blant annet reinsdyrspølse, chorizo, bratwurst og ostepølse. Gratis saft får du med på kjøpet, om du spør. Pølseboden ligger midt i sentrum i Kong Oscars gate 1, og er et populært stoppested på vei hjem fra byen.

Tips til byturen

Ønsker dere en kveld på byen finnes flere gode alternativer i byen. Blant annet er Dyvekes Vinkjeller, en koselig og intim vinkjeller oppkalt etter frillen som ble gjort til dronning av Norge og Danmark, et ypperlig sted for et glass vin. Kule Folk & Røvere i Skostredet er en lokal favoritt, mens på cocktailbaren No Stress får du drinker laget av barens egenpressede juice og hjemmelagede sirup. Sistnevnte har forøvrig blitt kåret til Norges beste bar!

Oplevelser i Bergen

Mer inspirasjon

Aftalekode

Dette giver dig adgang til aftalepriser, der er tilgængelige.

Indtast venligst firmanavn.
Indtast venligst aftalenummer.