Ting å gjøre i Kristiansand

Herlige skjærgårdsperler, rikt kulturliv, eksotiske dyr og morsomme opplevelser sommer som vinter – velkommen til det blide Sørlandets hovedstad.

Kristiansand er en sommerfavoritt for mange, men den lille storbyen byr på herlige opplevelser året rundt! Her får du alt det fine Sørlandet har å by på – og enten du drar på helgebesøk eller langferie finnes det mye spennende å finne på. 

Om sommeren er det et yrende liv på torvet i sentrum med levende musikk og aktiviteter for barna, og på fiskebrygga er det alltid liv og røre når både lokale og turister samles i sommersola. Tar du turen i desember er det et hyggelig julemarked og lyskunst som pryder byen, og ellers venter både aktiviteter som kajakkpadling, klatrepark og flust av gode restauranter og kaféer. Eller hva med å ta turen under Palmesus eller Måkeskrikfestivalen? 

Kristiansand omtales også som «barnas by» med Dyreparken i spissen, men et besøk hos Julius og vennene hans er like moro uansett alder. En tur til bystranda og eventyr i den vakre skjærgården bør også stå på lista om du tar turen.

Thon Hotels har tre hoteller i Kristiansand – Hotel Parken, Hotel Norge og Hotel Kristiansand. Alle ligger sentralt i Kvadraturen med kort avstand til alt som rører seg i Sørlandets hovedstad. 

Aktiviteter for hele familien

Norges største familieattraksjon

Eksotiske dyr, Kaptein Sabeltanns Verden, badeland, Hakkebakkeskogen, KuToppen og Kardemomme By – grunnene til å besøke Dyreparken i Kristiansand er mange! Over en million besøkende kommer hit årlig for å hilse på sjimpansen Julius og de nesten 150 ulike dyreartene som bor her. 

Men visste du at Dyreparken er åpen hver dag hele året? Om vinteren er det en helt annen atmosfære her, med mindre folk og bedre tid til å snakke med dyrepasserne for dem som ønsker det. Et av de morsomste høydepunktene er å være med på foring av dyrene i Nordisk villmark, der dere kan komme tett på både jerv, ulv, elg og gaupe. Garantert en morsom opplevelse for hele familien! 

En badeløves paradis

Saltvannsskrekk? Eller bare uheldig med været? Midt på Bystranda ligger et av Norges største innendørs badeland og spa, der både store og små badenymfer vil trives. Aquarama byr blant annet på vannsklier, stupetårn, svømmebasseng, plaskebasseng, hinderløype og klatrevegg. Og de aller tøffeste kan prøve seg i surfebølgen AquaSurf! I velværesenteret finnes flere varmtvannsbasseng både inne og ute, og egen relaxavdeling med kaldkulp, sauna og dampbad. Med andre ord – alt som skal til for van(n)vittig moro. 

Moro høyt & lavt

Med 9 løyper og hele 23 zip-liner, er klatreparken Høyt & Lavt Kristiansand stedet for alle adrenalinjunkies. Løypene varierer i vanskelighetsgrad, og går gjennom naturskjønne omgivelser i turområdet Grotjønn. I tillegg kan du teste Norges kanskje råeste zipline Fjellvåken, der du suser hele 500 meter i opp mot 80 km/t med 65 meter høydeforskjell. Sørlandets største klatrepark ligger rundt 3 kilometer fra sentrum. 

For forskerspirene 

Har dere en liten forsker i familien? Vitensenteret i Kristiansand er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter for hele familien, rettet mot matematikk, naturvitenskap og teknologi. Her kan dere boltre dere blant utstillinger og interaktive installasjoner og aktiviteter, og utfordre hverandre i blant annet tankenøtter og «stø på hånden». Har åpent for alle i helger og skoleferier. 

Skjærgårds- og naturperler

Urbant strandliv

Hva har Barcelona, Nice og Kristiansand til felles? Jo – muligheter for herlig strandliv midt i byen! Bystranda i Kristiansand ligger i enden av Kvadraturen, og er perfekt om du ønsker å slikke litt sol, ta en avkjølende dupp i havet eller rett og slett bare ta en pause i storbyferien. Stranden huser blant annet lekeplass, volleyballbane og kiosk, i tillegg til å være arena for den populære musikkfestivalen Palmesus. Sandstranda kan dessuten smykke seg med kvalitetsstempelet «blått flagg» som en av få strender i Norge, som betyr at både vannkvalitet og sikkerhet er på topp. Husk altså å pakke badetøyet! 

Et lite stykke Syden 

Hvem trenger Syden når man har Sørlandet? Den tre kilometer lange Hamresanden, som ligger ca. en mil utenfor sentrum, har flere ganger figurert på listen over Norges beste strender – og det med god grunn. For med deilig sand, langgrunt vann, gode badetemperaturer og muligheter for vindsurfing og dykking er Hamresanden et eldorado for både store og små strandløver. 

Oppdag skjærgården 

I Kristiansands skjærgård ligger idylliske perler på rekke og rad, enten du vil oppdage den på øyhopping med sightseeingbåt, sole deg på svaberg eller finne din helt egne badebukt. Det går rutebåter hele året, men om sommeren kjører også MS Bragdøya under navnet Badebåten, med daglige rundturer i skjærgården med fine badeplasser, turstier og kaféer som stopp underveis. 

Bragdøya er et skikkelig sommerparadis, mens Brekkestø, en idyllisk havn i Blindleia, er en annen favoritt. Her kan du også kjøpe Norges største is på Brekkestø Landhandel, som visstnok er så stor at du nesten ikke rekker å spise den opp før den smelter. Fine bademuligheter finner du også på Odderøya, som ligger i gåavstand fra sentrum. 

Kajakkparadis

Om du ønsker å komme enda tettere på den vakre skjærgården er kajakken din venn! Kristiansands skjærgård er et eldorado for kajakkpadling, der du kan seile gjennom vakre omgivelser og virkelig få smaken av sørlandsk kystidyll. Eller hva med å besøke et fyr på turen? Både Grønningen fyr og Oksøy fyr er fine turmål for en dag i kajakk. 

En skjult perle 

Selv om det ikke er lange turen til fots fra bykjernen, er det nærmest som en helt ny og fredelig verden som venter i parken Ravnedalen på Grim. Dette er kanskje Kristiansands fineste naturområde, hvor folk kommer for å slappe av, spise piknik eller bare ta inn den gode duften av blomster. Her finner du også koselige Café Generalen som serverer det som sies å være Kristiansands, og kanskje hele Sørlandets, beste burger. 

Ferskvannsparadis 

Om du foretrekker ferskvann fremfor saltvann er Baneheia ditt badeparadis! Her finnes flere fine badevann for en forfriskende dukkert, i tillegg til fiskevann for dem som vil prøve fiskelykken. Baneheia kalles ofte bymarka i Kristiansand, og her finnes også fine turstier og utsiktspunkter, og lysløype og skiløyper om vinteren. PS. Det er kun omtrent 15-20 minutters gange til Baneheia fra alle våre hoteller. 

Mat og drikke

Sjøhuset

Fersk sjømat er aldri langt unna i Kristiansand. Sjøhuset Restaurant har vært en institusjon i byen i over 20 år og serverer retter basert på lokale råvarer med en flott beliggenhet helt nede i havgapet ved strandpromenaden. Menyen skifter etter sesong, og det tilbys både setmenyer og a la carte. Men også utsikten er verdt å komme for! 

Smag & Behag

Hos Smag & Behag serveres velsmakende retter fra et åpent kjøkken akkompagnert av kvalitetsviner fra vinkjelleren. Restauranten ligger i den gamle gymsalen til Kongens Gate skole, som etter en totalrenovering har blitt et flott lokale med teglstein og lun atmosfære. Velg mellom småretter basert på sesongens beste råvarer eller kveldens 5-retters. 

Torvet Bistro

Er du i humør for franske smaker er det bare å ta turen til Torvet Bistro – som logisk nok ligger midt på torvet. Her serveres franskinspirert mat laget fra bunnen av, i en uformell atmosfære. På menyen står blant annet klassikeren bouillabaisse og fransk sjokoladekake. Nam! 

Mother India

Mother India har av matanmeldere blitt omtalt som Norges beste kjøkken for nordindisk mat, så her har du garantert gode smaker i vente! Familierestauranten åpnet i 1994, og som de sier selv; her får du ekte indisk mat fra Kristiansand. I dag drives restauranten av datteren Sarita, som gjennom årene har blitt hele Norges dronning av tikka masala med egen kokebok og produkter i omtrent alle matvarebutikker i landet. 

Byens beste bakst

Rumler det i magen etter nystekte boller og deilig bakst? Da har du kommet til rett sted. Byens eldste bakeri, Dampbageriet, åpnet dørene allerede i 1862 og holder fortsatt koken med tradisjonsrik bakehåndverk. Smak gjerne den tradisjonelle «tolvøres» med brent sukker og kokos eller deres velkjente grovbrød «Dampens». Geheb Conditori som ligger i Markens gate åpnet i 1908, og er kjent for sine «blaudis» – bløtkaker – og «sørlandsboller» mens Edgars bakeri er mest kjent for sine «kaneldrøm», sitronrull og «skillings» med kokos, bakt i en ekte fransk bakerovn. Bakervarene her er så gode at Edgars ble kåret til årets bakeri i Norge i 2018! 

Is, så klart! 

Du kan nesten ikke besøke det blide sørland uten å spise is! Her selges godsaken nærmest på hvert et hjørne, og Nordens eldste iskremprodusent Hennig-Olsen, som har vært kjent for å lage «kremen av iskrem» siden 1924, kommer herfra. Se blant annet til Brygga Isbar på Fiskebrygga eller Snadderkiosken ved Bystranda for en avkjølende fristelse i sommersola. Norges største is får du på den populære iskiosken hos Brekkestø Landhandel, mens SVAL gelato og kaffe i Markensgate serverer hjemmelaget italiensk is med spennende smaker. 

Museer, kultur og severdigheter

Byvandring

Bor du på ett av Thons hoteller i Kristiansand befinner du deg midt i sentrumsgryta, og med strake veier og ingen oppoverbakker er byen perfekt å utforske til fots. Selve kjernen kalles Kvadraturen, og her finner du blant annet et bredt tilbud av butikker, spisesteder og det livlige torget. I «gamlebyen» Posebyen finner du Kristiansands eldste samling av hvite trehus, det klassiske bildet på sørlandsidyll, mens en kort spasertur unna kan du slikke sol på Bystranda eller ta turen til det yrende Fisketorget.

For den kunstinteresserte

Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) viser utstillinger med samtidskunst og kunsthåndverk med fokus på visuell kunst, relevans og aktualitet. Museet holder til i lokalene til den gamle katedralskolen, men flytter etter planen til Kristiansands nye museum Kunstsilo i 2024. Dette blir et slags kulturelt opplevelsessenter i tillegg til museum, og skal blant annet formidle samlingen til Nicolai Tangen. 

Verdens nest største landfaste kanon

Med en rekkevidde halvveis til Danmark er kanonen på festningsanlegget Kristiansand Kanonmuseum Møvik Fort et mektig skue. Kanonen ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig, med et ønske om å stenge sjøveien til Øst-Norge, og er verdens nest største kanon montert på land noensinne. På museet kan du bli med på guidet tur, og  se en stor utstilling av militært materiell i bunkersene.  

Kulturell storstue

I humør for litt kulturelt påfyll? Hos Kilden teater og konserthus kan du få med deg både konserter, teaterforestillinger, Kristiansand symfoniorkester, opera og ulike arrangementer under samme tak. Dette er Norges nest største scenekunstinstitusjon, med et spennende program året rundt. 

Kristiansand i gamle dager

På friluftsmuseet på Kongsgård kan du du få et innblikk i hvordan hverdagen var i Kristiansand før i tiden. Her finnes rundt 40 forskjellige trehus hentet fra Kvadraturen, en gammel skolestue og to eldre gårdstun fra Setesdal og Eiken, samt lærerike utstillinger og museumsbutikk. Eller ta turen til Gimle gård der du kan bli med på en reise tilbake i tid  gjennom fem generasjoners liv på den staselige herregården, fra slutten av 1700-tallet og frem til siste eiers død på starten av 1980-tallet. 

Dagsutflukter

Hopp på Setesdalsbanen

Hundre år gamle damplokomotiver, ærverdige stasjonsbygninger og duften av brennende kull er det som venter deg om du tar plass i en av de stilfulle togvognene på museumsjernbanen Setesdalsbanen. Banen ble åpnet i 1896 og gikk mellom Kristiansand og Byglandsfjord, men etter nedleggelsen i 1962 åpnet den kort tid etter som Norges første museumsjernbane. Mellom juni og september kan du bli med på en unik reise på rundt 8 kilometer, med masse spennende opplevelser underveis. Det er også mulighet for charterleie om sommeren. Setesdalsbanen ligger i Vennesla, rundt en halvtimes kjøring fra Kristiansand. 

Tråkk i vei! 

Rundt 10 mil fra Kristiansand kan hele familien prøve seg på den morsomme aktiviteten dresinsykling på et ekte kulturminne – den håndbygde Flekkefjordbanen. På stasjonen i Flekkefjord sentrum får dere utdelt en type sykkel som er spesiallaget for å brukes på jernbaneskinner, før dere tar fatt på en 17 kilometer lang tur gjennom variert landskap og hele 17 tunneler, til turens endestasjon Bakkekleivi. En morsom aktivitet for store og små! 

Besøk Norges sydspiss

Norges første fyr og landets sydligste fastlandspunkt ligger omtrent 1,5 times kjøring fra Kristiansand. Lindesnes fyr ble tent for første gang i 1656, og fyrtårnet er i dag åpent for besøk og utpekt som nasjonalt fyrmuseum som holder åpent hele året. Her finnes også kafé, museumsbutikk og galleri. Vil dere slå på stortromma kan dere ta turen til den nærliggende Michelin-restauranten Under, som ligger 5,5 meter under vann (!). 

Relatert innhold

Aftalekode

Dette giver dig adgang til aftalepriser, der er tilgængelige.

Indtast venligst firmanavn.
Indtast venligst aftalenummer.