Ting å gjøre i Tromsø

Med nærmest nordlysgaranti, magiske toppturer og livlige storbyvibber er «Nordens Paris» en soleklar favoritt for eventyrlige opplevelser.

To mennesker som står på et fjell i solnedgang og ser utover vann- og fjellandskap i Tromsø

I Tromsø er fjordene, mating av reinsdyr og nordlyset opplevelser du kan se frem til. Her får man en herlig kombinasjon av kultur, historie og natur – som nærmest garanterer et innholdsrikt besøk.

Opplev Nordlysets hovedstad

Tromsø omtales dessuten ofte som nordlysets hovedstad, så her er sjansene for å se det magiske lyset danse over himmelen ekstra stor. I tillegg er Tromsø en av de beste stedene i landet for dem som vil på topptur – sommer som vinter.

Nordlyset er mest aktivt i perioden september til april, og Tromsø ligger midt i den såkalte nordlysovalen, som gjør området til en drømmedestinasjon for nordlysentusiaster.

Thon Hotels tilbyr flere fantastiske nordlys-opplevelser når du bor på ett av våre hoteller i Tromsø. Jag lysfenomenet med Northern Lights Chase eller kast deg på en reinsdyrslede med middag.

Mulighetene for å kombinere uforglemmelige nordlys-opplevelser med andre aktiviteter er der for deg som vil ha mer ut av hotelloppholdet.

Bo sentralt i Nordens Paris

Som internasjonal teknologi-, forsknings- og studentby, ispedd et rikt kulturliv og småbysjarme mikset med storbyvibber, lever også Tromsø godt opp til kallenavnet «Nordens Paris».

Begge våre hoteller i Tromsø, Thon Hotel Polar og Thon Hotel Tromsø, ligger midt i sentrum av byen og er dermed et flott utgangspunkt for å få mest mulig ut av Tromsø

Her får du våre favorittsteder og anbefalte aktiviteter i Tromsø, som passer for både den aktive, luksusdyret, den matglade og den kulturinteresserte.

Turer til fots og på ski

Tromsdalstinden

Tromsø er virkelig et topptureldorado med et flust av turmuligheter både til fots og på ski. En kjent klassiker er Tromsdalstinden som ruver 1238 meter over havet, og med det er den høyeste toppen synlig fra Tromsøya. Utgangspunktet ligger rundt et kvarters kjøring fra sentrum, og det er mulig å ta seg til toppen både fra Tromsdalen og Ramfjord, der førstnevnte er mest vanlig om sommeren. Fra toppen får du 360 graders panoramautsikt over Tromsøya, Kvaløya, Senja og Ringvassøya. Turen tar omtrent 5-7 timer til fots tur-retur, er middels krevende og passer også for turvante barn.

Sherpatrappene

Sherpatrappa opp til Fjellheisen er blant Tromsøs mest populære turmål. Trappa, som er bygget av nepalske sherpaer, sto ferdig i 2019, og siden den gang har mange tusen tatt turen oppover fjellsiden. Stien starter rett bak Ishavskatedralen, og etter å ha gått over 1200 trinn, belønnes du med spektakulær utsikt over byen. På toppen finnes også en kafé om du trenger en forfriskning. Turen er gradert som veldig enkel, og tar rundt 2-3 timer.

Ønsker du å nyte utsikten uten å gå hele veien kan du ta fjellheisen fra Sollivegen 12. Den er åpen fra mandager til søndager 10:00-21:00.

PS: Utsikten er spesielt vakker i midnattssol. Husk kamera!

Prestvannet

En fin og enkel rundtur på rundt 30 minutter går rundt Prestvannet, som ligger 96 m.o.h. omtrent midt på Tromsøya. Du kommer deg hit ved å hoppe på bussen fra sentrum til stoppet Prestvannet, ta bilen og parkere ved Langnesvegen ved Bymyra barnehage eller gå til fots fra sentrum. Stien er tilrettelagt for sykkel, barnevogn og rullestol, og det er flere benker rundt vannet som passer ypperlig til å se på fuglelivet, nyte solen eller speide etter nordlyset. I tillegg til å være et kjært turmål i Tromsø året rundt, er Prestvannet et populært skøytevann om vinteren. NB. Husk å sjekke istykkelsen! Området er også leveområde for en rekke planter og dyr, og vernet som landskapsvernområde med dyrelivsfredning i 1995.

Lyngsalpene

Lyngsalpene er alle friluftsglades drøm! Her vil både fjellfolk, skientusiaster, nordlysjegere, fjellklatrere og fiskere trives. Fjellområdet deles av kommunene Balsfjord, Lyngen, Storfjord og Tromsø, og består av en rekke tinder og breer. Her finnes mange ulike turmuligheter som varierer i både lengde og vanskelighetsgrad. Lyngsalpene er også kjent som en av Norges mest populære offpiste-destinasjoner, med hovedsesong normalt fra januar til mai. Trives dere best i skibakker med heis finner dere alpinanlegget Tromsø Alpinpark rundt 15 minutter fra våre hoteller.

Lysløyper

Du finner belyste turstier flere steder rundt Tromsø, og de er fine både til fots og på langrennski. Lysløypa på Tromsøya er nærmest sentrum, lysløypa på Kvaløya har best utsikt og i lysløypa i Tromsdalen er det størst sjanse for å være for seg selv. Med andre ord – her finnes en løype for alle! Følger du lysløypa på Tromsøya, der sentrum av Tromsø ligger, kan du besøke Skihytta og ta turen til øyas høyeste punkt, Varden. Går du turen om sommeren er moloen, badeplassen Telegrafbukta og brygga fine stoppesteder. Her ligger også Tromsø Alpinsenter som tilbyr ski- og brettkjøring med tre varierte bakker.

Naturopplevelser

Full fart til fjells

Fjellheisen har siden 1961 levert byens desidert beste utsikt, med gondoler som tar deg med opp til Storsteinen 421 meter over havet på fire minutter. Om sommeren er sjansene store for å oppleve midnattssola, mens det om vinteren er et velegnet sted for å jakte etter nordlyset. Fra Fjellheisens øvre stasjon, Fjellstua, kommer byens belysning på avstand, og dermed blir mulighetene for å se nordlyset bedre. I Fjellstua serveres middag laget på lokale råvarer, eller du kan velge småretter fra en kafémeny. Et fint tips er å ta sherpatrappene opp om sommeren, og fjellheisen ned, slik at du får kombinert både tur og sightseeing.

Vilt, vakkert og voff

Før i tiden var hundekjøring et viktig transportmiddel i nord, mens det i dag for det meste er en sport og livsstil for mange lokale, samt en morsom aktivitet for både barn og voksne. Mellom desember og mars kan du prøve deg på hundekjøring med Aurora Adventures og samtidig utforske det eventyrlige Lyngen-området. Alaska-huskyene og en erfaren guide vil lede deg gjennom en naturskjønn sti i Lyngsalpene, imens du sitter varm og komfortabel i sleden.

Møt reinsdyr og opplev samisk kultur

Har du drømt om å møte reinsdyr på tett hold, eller ønsker du å lære mer om samenes historie og kultur? Tromsö Arctic og Wondering Reindeer tilbyr en rekke ulike opplevelser, der du blant annet kan mate reinsdyrene, kjøre reinsdyrslede, teste ferdighetene i lassokasting, høre joik og få servert et tradisjonelt, samisk måltid.

Nordlysjakt

På vinteren er jakten på nordlyset en opplagt aktivitet. Med et bredt spekter av nordlysutflukter i Tromsø, finner du garantert noe som passer for deg. Vi har samlet de beste for deg. Du kan velge mellom to former for utflukter: nordlysjakt eller nordlysopplevelser. Under en nordlysjakt blir du med en erfaren og kunnskapsrik guide for å jakte på nordlyset med bil, buss, minibuss eller båt. Nordlysopplevelsene byr på litt ekstra eventyr under ditt arktiske besøk.

Her finner du en oversikt over aktiviteter, hvor du kan filtrere deg frem til den perfekte opplevelsen for deg. Uansett vil det å se Aurora Borealis danse over himmelen garantert være en uforglemmelig opplevelse.

Snøscootersafari til Lyngen

Tromsø er omgitt av vakker natur, men Lyngsalpene byr kanskje på det aller mest majestetiske landskapet. Ønsker du å oppdage naturen her, og samtidig liker fart og spenning, er det bare å bli med Camp Troll på deres snøscootersafari. Underveis på turen blir det tid for både lek i snøen og fotografering av omgivelsene, før det blir servering av et deilig måltid med lokale råvarer.

Opplev midnattssola

Det er helt sant det de sier – det er en helt egen magisk sommerstemning i nord. For med midnattssol, som betyr at solen er synlig hele døgnet, er ikke bare lyset vakrere, men også dagene rikere på opplevelser. Tromsø har normalt midnattssol fra slutten av mai til slutten av juli, og da kan du fint gå på topptur, padle kajakk, dra på fisketur, finne deg en badestrand eller dra på båttur – midt på natta! Her gjelder det altså å ikke «sova bort sumarnatta»

Møt havets kjemper

En hvalsafari står nok på enhver eventyrers «bucket list», og i Tromsø finnes flere fine måter å oppleve de majestetiske dyrene på. Hver vinter, fra november til januar, valfarter nemlig hvalen inn til kysten av Troms på jakt etter mat, og på hvalsafari kan du få oppleve både knølhval, spekkhogger, finnhval og niser på nært hold. Bli med Arctic Explorers hvor du blant annet kan velge mellom hvalsafari i RIB-båt eller på en stillegående hybridbåt, utstyrt med en undersjøisk drone og mikrofon.

Spa og bad

Pust inn, pust ut

Enten du vil pleie ømme toppturmuskler eller rett og slett bare er ute etter en unik og avslappende opplevelse bør du se til den flytende saunaen Pust. Badstuen ligger midt i Tromsø havn og byr på fantastisk utsikt og bademuligheter rett utenfor døra. Velg mellom drop-in eller book hele badstuen for dere selv. Badstuen har også egne herre- og damegarderober med dusj. I Telegrafbukta finnes også en vedfyrt badstue på hjul med plass til åtte personer, med bademuligheter fra piren. Perfekt for vennegjengen eller familien!

Tromsøbadet

Tromsøbadet inneholder noe for enhver smak og vil garantert gi glede, enten du skuer mot fjellene på Kvaløya fra utendørsbassenget eller blir tatt av malstrømmen og lar bølgene skylle over deg innendørs. Du kan svette i dampbadet, løse verdensproblemer i en av badstuene eller kjøle deg ned i kaldkulpen. 50-meters-bassenget er Norges nordligste, og et av landets aller største konkurransebasseng.

Mat og drikke

Restaurant Smak

Restaurant Smak er et lite og intimt spisested i Skippergata som serverer mat av ypperste klasse. Faktisk er restauranten oppført med masters level i White Guide Nordic. Her serveres det en fast meny hver kveld basert på lokale råvarer – og de hjelper deg gjerne med passende drikkepakker. De lekre smårettene er definitivt noe du bør smake på, og du kan velge mellom 4-,5- og 6-retters meny. NB. Husk å booke bord på forhånd.

Mathallen Restaurant & Delikatesser

Drømmer du om arktiske godbiter? Ta turen til Mathallen – hvor nordnorske elitekokker lager mat fra bunnen av med lokale råvarer inspirert av både lokale tradisjoner og internasjonale kjøkken. Mathallen er åpen til lunsj og middag, menyen varierer etter sesong og drikkekartet består av innslag fra lokale produsenter så vel som internasjonale.

Helmersen Delikatesser & Vinbar

Her får du en liten bit av Europa i Tromsø. På Helmersen Delikatesser & Vinbar kan du oppleve mat og matkultur fra Italia, Frankrike og Spania, kombinert med skandinaviske produkter av høy kvalitet. Her er også oster blitt en spesialitet, og du kan blant annet få kjøpt comté, gruyère, manchego og norske Kraftkar. Dra innom og opplev den gode atmosfæren!

Fiskekompaniet

Selvsagt bør sjømat stå på menyen på Tromsøbesøk, og hos restauranten Fiskekompaniet i sentrum får du både retter fra havet og havutsikt på en gang. Menyen endres etter tilgangen på ferske råvarer og kjøkkensjefens humør, og du kan velge mellom skalldyr og 4- og 6-retters.

Hildr Gastrobar

Hildr Gastro Bar er en koselig nabolagsrestaurant kjent for sine gode cocktails og kreative småretter. Den intime gastropuben ligger i et koselig trehus med en hage, hvor man kan sitte ute om sommeren på fine dager. Velg mellom sesongens 3- eller 5-retters eller ulike småretter. På menyen finner du blant annet reinsdyrcarpaccio, smørrebrød og HFC (Hildr Fried Chicken).

Casa Inferno

Fysen på italiensk? Da er Casa Inferno i Vestregata stedet. Her serveres italiensk mat og kvalitetsvin, med spesielt fokus på pizza. Menyen varierer, men pizzaen lages selvsagt alltid i en vedfyrt steinovn, slik en autentisk, italiensk pizza skal.

Kaffebønna

Vil du smake virkelig god kaffe, så legg turen innom Kaffebønna. Det finnes flere Kaffebønna-kaféer i Tromsø, som i tillegg til kvalitetskaffe serverer kaker, panini, boller, bakverk og ferskt brød fra deres eget håndverksbakeri.

Risø Mat og Kaffebar

Om sulten melder seg rundt lunsjtider kan du ta turen til den rustikke kaféen Risø Mat og Kaffebar som ligger i Strandgata. Her serveres god kaffe og deilige lunsjretter, som varierer fra dag til dag etter hvilke råvarer som er tilgjengelig.

Bryggejentene

Interiørbutikken Bryggejentene ligger på brygga midt i Ersfjordbotn utenfor Tromsø, og selger alt fra kreative dynetrekk til dekorative mobildeksler. Bryggejentene er også kjent for kaféen sin som har en helt fantastisk utsikt mot både fjord og fjell, og som byr på både hjemmelaget bakst, kaffe brent i Ersfjordbotn og egen lunsjmeny. Herfra er det også fine turmuligheter før eller etter kaffepausen.

Ølhallen

Velkommen til Tromsøs eldste bar! Ølhallen har vært en institusjon og et av de mest særpregede stedene i byen siden 1928, og det sies at du ikke har vært i Tromsø om du ikke har besøkt Ølhallen. I dag er det et sted hvor folk i alle aldre møtes og får muligheten til å smake et bredt utvalg øl fra både Mack og andre norske bryggerier, med servering av kvalitetsøl fra 72 forskjellige tappekraner.

Bardus bar

Smakt arktisk tang-cocktail før? Hvis ikke vet du hva du skal bestille på Bardus Bar, som ligger i historiske lokaler fra 1868. Den klassiske cocktailbaren, som for øvrig ligger vegg-i-vegg med Bardus Bistro, serverer både cocktails, vin og øl av god kvalitet som sørger for en hyggelig kveld, i det som tidligere har vært både bakeri og Tromsøs første kino.

Museer og severdigheter

Ishavskatedralen

Tromsdalen kirke – også kalt Ishavskatedralen – ble innviet 19. november 1965, og man kan trygt si at arkitekten Jan Inge Hovig lyktes med å skape et mesterverk. Kirken er et seilingsmerke som kan sees både fra Tromsøysundet, fra brua og under landing med fly – og har nærmest blitt et landemerke for Tromsø slik Eiffeltårnet er for Paris. Her kan du blant annet oppleve nordlys-, midnattssol- og nyttårskonserter, bli med på gudstjeneste – eller bare nyte det majestetiske synet.

Verdens nordligste akvarium

Polaria er et arktisk opplevelsessenter og verdens nordligste akvarium – og passer perfekt som familieaktivitet. Akvariet setter søkelys på dyr og fisker fra arktiske strøk, og du kan blant annet oppleve mating og trening av hver dag. Dette er også ett av to steder i Europa der du kan se selarten storkobbe på nært hold. Senteret har også egen «kino» med et 21 meter bredt panoramalerret som viser filmer der du får oppleve nordlyset og den arktiske naturen på spektakulært vis.

Norges Arktiske Universitetsmuseum

Nord-Norges eldste vitenskapelige institusjon har bidratt til kunnskap og innsikt i nordnorsk natur- og kulturhistorie, samfunn og livsgrunnlag siden 1872. Gjennom deres fire utstillingsarenaer kan du bli kjent med både natur, kultur, historie og kjente personligheter fra nord.

Lær om Arktis’ historie på Polarmuseet

Tromsø etablerte seg som porten til ishavet og Arktis fra rundt år 1850, og byen ble raskt en sentral base for polarekspedisjoner, fangst, vitenskap og turisme. Polarmuseet tar vare på og formidler historier herfra, og i de faste utstillingene kan du lære om selfangst, overvintringsfangst, historiene til fangstfolk som Henry Rudi og Wanny Woldstad, Fridtjof Nansen og Roald Amundsens ekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie.

Verdens nordligste botaniske hage

Tromsø arktisk-alpine botaniske hage er hjem til fargerike arktiske arter og planter fra alpine og kalde strøk i hele verden, blant annet Himalaya og Sibir. Mange av disse er avhengige av et kjølig klima for å vokse, og hagen kan derfor skilte med arter som finnes i få andre botaniske hager. Et must for alle botanikkinteresserte!

Gruppeaktiviteter

Full fart til fjells

Fjellheisen har siden 1961 levert byens desidert beste utsikt, med gondoler som tar dere med opp til Storsteinen 421 meter over havet på fire minutter. Om sommeren er sjansene store for å oppleve midnattssola, mens det om vinteren er et velegnet sted for å jakte etter nordlyset. Fra Fjellheisens øvre stasjon, Fjellstua, kommer byens belysning på avstand, og dermed blir mulighetene for å se nordlyset bedre. I Fjellstua serveres middag laget på lokale råvarer, eller dere kan velge småretter fra en kafémeny. Et fint tips er å ta sherpatrappene opp om sommeren, og fjellheisen ned, slik at dere får kombinert både tur og sightseeing.

Vilt, vakkert og voff

Før i tiden var hundekjøring et viktig transportmiddel i nord, mens det i dag for det meste er en sport og livsstil for mange lokale, samt en morsom aktivitet for både barn og voksne. Tromsø Villmarksenter ligger på Kvaløya rundt 25 minutter fra Tromsø, og tilbyr ulike hundesledeturer på vinterføre mellom november og april. Mens dere beveger dere gjennom det flotte landskapet og kobler av i sleden, kan dere se etter rev og snørev, ugler, ørner, reinsdyr og elg, og virkelig komme tett på naturen bak trekkvillige hunder. På sommerstid holder også Husky Caféen åpent, der 200 huskyer venter på besøk – helt gratis! Ta dere en tur innom hundegården og kos med både voksne hunder og valper; alle supersnille og godt vant med besøk fra voksne og barn. Tromsø Villmarkssenter tilbyr også valpetrening hvor du kan kose med små huskyer og lære mer om hvordan de trenes opp for hundekjøring.

Møt reinsdyr og opplev samisk kultur

Har du drømt om å møte reinsdyr på tett hold, eller ønsker du å lære mer om samenes historie og kultur? Tromsö Arctic og Wondering Reindeer tilbyr en rekke ulike opplevelser, der du blant annet kan mate reinsdyrene, kjøre reinsdyrslede, teste ferdighetene i lassokasting, høre joik og få servert et tradisjonelt, samisk måltid.

Nordlysjakt

På vinteren er jakten på nordlyset en opplagt aktivitet. Med et bredt spekter av nordlysutflukter i Tromsø, finner du garantert noe som passer for deg. Vi har samlet de beste for deg. Du kan velge mellom to former for utflukter: nordlysjakt eller nordlysopplevelser. Under en nordlysjakt blir du med en erfaren og kunnskapsrik guide for å jakte på nordlyset med bil, buss, minibuss eller båt. Nordlysopplevelsene byr på litt ekstra eventyr under ditt arktiske besøk.

Her finner du en oversikt over aktiviteter, hvor du kan filtrere deg frem til den perfekte opplevelsen for deg. Uansett vil det å se Aurora Borealis danse over himmelen garantert være en uforglemmelig opplevelse.

Snøscootersafari til Lyngen

Tromsø er omgitt av vakker natur, men Lyngsalpene byr kanskje på det aller mest majestetiske landskapet. Ønsker du å oppdage naturen her, og samtidig liker fart og spenning, er det bare å bli med Camp Troll på deres snøscootersafari. Underveis på turen blir det tid for både lek i snøen og fotografering av omgivelsene, før det blir servering av et deilig måltid med lokale råvarer.

Møt havets kjemper

En hvalsafari står nok på enhver eventyrers «bucket list», og i Tromsø finnes flere fine måter å oppleve de majestetiske dyrene på. Hver vinter, fra november til januar, valfarter nemlig hvalen inn til kysten av Troms på jakt etter mat, og på hvalsafari kan du få oppleve både knølhval, spekkhogger, finnhval og niser på nært hold. Bli med Arctic Explorers hvor du blant annet kan velge mellom hvalsafari i RIB-båt eller på en stillegående hybridbåt, utstyrt med en undersjøisk drone og mikrofon.

Oplevelser i Tromsø

Relatert innhold

Aftalekode

Dette giver dig adgang til aftalepriser, der er tilgængelige.

Indtast venligst firmanavn.
Indtast venligst aftalenummer.