Opplev et vestlandsk eventyr

Turen mellom Stavanger og Bergen og innover i Norge tar deg med til storslagne fjorder og nasjonalromantiske landskap.

Vann med fjell på begge sider.

Reiserute: Stavanger - Bergen - Eidfjord - Sand

Å reise mellom Stavanger og Bergen, og videre innover i det vakre fjordlandskapet rundt Hardangerfjorden, tar deg til noen av Norges vakreste og mest spektakulære steder. På veien vil du se fantastiske fjorder, høye fjell og små, pittoreske gårder, mens de to byene byr på mer urbane skatter. 

Mellom Stavanger og Bergen kan du reise både med fly, buss, båt eller bil. 

Har du lyst til å ta en båttur, er det mulig å reise mellom Stavanger og Bergen med Fjord Line. Sjøreisen mellom de to vestlandsbyene er slående vakker, og turen tar 5 timer og 30 minutter. Flyet tar rundt 40 minutter, mens Kystbussen bruker rundt fem timer.

Start turen på et deilig hotell i Stavanger

Raskeste vei med bil tar også rundt fire-fem timer, og gir deg mulighet til å stoppe på en av de mange attraksjonene langs veien.

Den raskeste veien mellom storbyene er kystveien langs Europavei 39 nordover. Turen tar deg gjennom et frodig landskap med nydelig sjøutsikt, fascinerende fjordarmer og grønnkledde åser.

I Stavanger er det tre Thon Hotels du kan velge mellom, enten du vil bo i sentrum på Thon Hotel Stavanger eller Thon Hotel Maritim, eller i nærheten av IMI Forum og Stavanger Forum, hvor det stadig arrangeres messer og andre arrangementer, på Thon Partner Stavanger Forum Hotel.

Stavanger har mye å by på, både for liten og stor, så det kan være lurt å tilbringe noen dager her før du reiser videre nordover mot Bergen.

Vikinghistorie og fascinerende utsikt

Fra Stavanger kan du ta en liten avstikker til Hafrsfjord for å se monumentet Sverd i fjell. Ifølge historien var det nemlig her Harald Hårfagre samlet Norge til et kongerike i 872. 

Du kan også ta en avstikker i motsatt retning til Preikestolen, som med sine 604 stupbratte meter over Lysefjorden har blitt kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av Lonely Planet.

Turen fortsetter nordover med ferge fra Mortavika til Arsvågen, som tar ca 25 minutter. Deretter kan du følge E39 rett mot Bergen, eller ta en tur innom Karmøy. Dette området har en rik kulturarv og mange spennende kulturminner, enten du er interessert i vikingtid eller middelalder. 

Og naturen her må bare oppleves – aller helst fra en kajakk eller et seilbrett. Liker du deg best på land, er det også flott å gå langs de mange turstiene og sjekke ut det som gjerne omtales som Norges vakreste sandstrand, Åkrasanden. Og lengst sør på øya finner du sjarmerende Skudeneshavn som er en levende seilskuteby, og den eldste delen er en av de best bevarte småbyene i Norge.

Ta en svele på ferga

Fra Karmøy er det drøyt 20 minutter med bil til trivelige Haugesund. Byen er mest kjent for Den norske filmfestivalen og jazzfestivalen Sildajazz, og har alt du trenger for å nyte bylivet med shopping, restauranter, kultur og koselige kafeer.

Like utenfor sentrum står monumentet Haraldshaugen, som også er reist til minne om Harald Hårfagres samling av Norge. Ta en natt eller to på Thon Partner Hotel Saga i hjertet av Haugesund, før du fortsetter reisen mot Bergen, som tar ca tre timer med effektiv kjøring. 

På veien må du ta ferga fra Sandvikvåg til Halhjem. Turen tar rundt 45 minutter, og gir deg rikelig med tid til å fotografere det norske fjordlandskapet. Ikke minst bør du smake på den tradisjonelle svelen, som ser ut som en liten pannekake, og spises med brunost eller smør og sukker. Nam!

Bergen, også kalt «den grønne engen mellom fjellene», ble grunnlagt i 1070, og var fram til 1600-tallet Nordens største by. I dag er det Norges nest største by, og byr på fantastiske turistattraksjoner som Bryggen, Fisketorget og Fløibanen. Her finner du fire Thon-hoteller du kan overnatte på, enten du vil bo i sentrum eller litt utenfor. Nyt en deilig og forfriskende frokost på hotellet, før du fortsetter reisen.

Gå bak fossen eller lei en robåt

Rundt en time og 20 minutters kjøring fra Bergen, ligger den lille bygda Norheimsund vakkert nede ved Hardangerfjorden. Vi anbefaler en natt med historisk sus på Thon Hotel Sandven. Hotellet er fra 1857 og ligger idyllisk rett ved fjordkanten med egen strandsone. 

To kilometer vest for Norheimsund ligger Norges mest besøkte foss, Steinsdalsfossen. Fossen med et fall på 50 meter er flott i seg selv, i tillegg kan du oppleve naturkreftene på nært hold ved å gå stien bak fossefallet – helt uten å bli våt!

For deg som er interessert i maritim kultur, kan et besøk ved Hardanger fartøyvernsenter være verdt et stopp. Herfra kan du se hvordan de tradisjonelle trebåtene blir til, og det er aktivitetsløype og spikkemuligheter for barna. Du kan også leie en robåt og ta en tur på fjorden.

Dronning Sonjas favorittur

Veien videre går over den spektakulære Hardangerbrua. Den er en av verdens lengste hengebruer med sine 1380 meter, og gir deg en fantastisk utsikt over Hardangerfjorden når du kjører over den.

Innerst i Hardangerfjorden ligger Eidfjord. Følger du riksvei 7 i 20 minutter til, bør du stoppe og kjenne på de mektige kreftene til Vøringsfossen. Fossen har et fall på 182 meter, og er et populært turistmål. 

Fra Eidfjord fortsetter reisen sørover gjennom Hardanger. Har du barn i bilen anbefaler vi et stopp i Mikkelparken i Kinsarvik, med mye moro for de fra ti år og nedover. Fra Kinsarvik kan du gå Dronningstien, dronning Sonjas favorittur, opp i 1100 meters høyde i fjellet til Lofthus. Der får du utsikt over fjord, isbre og tusenvis av frukttrær. 

Herfra til Låtefossen kjører du sørover på en av de 18 utvalgte veistrekningene som har fått navnet «nasjonal turistveg». Dette er områder med unike naturkvaliteter, slik at kjøreturen blir en opplevelse i seg selv.

Morellsteinspytting og brevandring

Lofthus blir omtalt som Hardangers frukthage, og her dyrkes det store mengder frukt og bær. Hver sommer arrangeres det en egen Morellfestival, med norgesmesterskap i morellsteinspytting.

Sørfjorden er en gren av Hardangerfjorden, og et frodig område med mye frukt- og bærdyrking. Husk å smake på den lokalproduserte sideren eller eplemosten!

På vei mot Odda kan du ta en omvei om Trolltunga – en av Norges mest spektakulære steinformasjoner. Dette er en krevende tur, og det er anbefalt å ha med guide.

Innerst i Sørfjorden ligger det tidligere industristedet Odda, et perfekt stoppested for å rusle rundt på kaia eller ta en matbit. Det er mange attraksjoner i dette området for deg som er glad i friluftsliv, deriblant brevandring på landets tredje største isbre Folgefonna.

Stavkirke og laksesafari

Nedover den trange Oddadalen er det flust av billedskjønne stoppesteder, som utsikt til Buerbreen, passering av Vidfossen, Låtefossen og Espelandsfossen.

Når du kommer til Røldalsvatnet, anbefaler vi en stopp innom den vesle fjellbygda Røldal, ved inngangen til Hardangervidda nasjonalpark. Her ligger Røldal stavkirke fra 1200-tallet, en Norges eldste stavkirker. Krusifikset i kirken skal visstnok ha helende krefter.

Riksvei 13 tar deg videre til Suldal, som er et eldorado for deg som er opptatt av natur og friluftsliv. Nyt utsikten over fjordlandskapet eller gå en fjelltur – her er det mange valgmuligheter! 

For deg som reiser med barn er det gøy å stoppe på den levende museumsgården Kolbeinstveit, for å hoppe i høyet eller kle deg ut. Ryfylkemuseet har ellers mange fine gårdstun du kan besøke.

Den lille bygda Sand er kjent for sin vakre trehusbebyggelse. Ta en gåtur over gangbrua Høse bru som krysser Suldalslågen. Dette er en velkjent lakseelv, så her er det mulig å prøve fiskelykken! Kanskje du er klar for en guidet laksesafari i Suldalslågen?

Code d’accord

Veuillez mettre le nom de l’entreprise et le code afin de vous identifier.

Veuillez saisir la raison sociale.
Veuillez saisir le numéro de contrat.