Overnatting og ting og gjøre i Verdal

Skal du besøke Verdal? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i lotto- og vikingbygda Verdal.

To menn som spiller golf

Ikke rent få har lært å uttale «Verdal» som en ekte verdaling fra TV-reklamen for Lotto. Det kan virke som at uproporsjonalt mange millionærer kommer fra denne bygda i Trøndelag, og det er dermed ikke uten grunn at Verdal har blitt omtalt som «Lotto-bygda».

Men Verdal kommune har mye mer å tilby enn å være en destinasjon for håpefulle med utfylte lottokuponger. Det var nemlig i trønderkommunen på grensa til Sverige at en av de viktigste hendelsene i norsk historie fant sted, under Slaget på Stiklestad i år 1030.

Her er nyttig informasjon til deg som skal besøke Verdal: 

Ting å gjøre i Verdal

Besøk Stiklestad – nasjonens vugge

Enten du vet nøyaktig hva som skjedde, eller bare har et vagt minne om å ha lært om det på skolen, er «Slaget på Stiklestad» noe de aller fleste nordmenn har hørt om.

En kort oppfrisking: 29. juli i 1030 ble den norske kongen Olav Haraldsson drept av en bondehær på Stiklestad. I etterkant skal det ha skjedd en rekke under på stedet der kongen døde, og Olav fikk helgenstatus og tilnavnet «den hellige». Enda viktigere: Slaget representerer et vendepunkt i norgeshistorien der det norrøne høvdingsamfunnet ble erstattet av det som etter hvert ble kongedømmet Norge.

Naturlig nok er dette den mest populære attraksjonen Verdal kommune har å by på. Her kan du besøke Stiklestad nasjonale kultursenter som formidler Olavshistorien og betydningen det hadde for Norge. Hver sommer flokker tusenvis av mennesker til skuespillet «Spelet om Heilag Olav», men gjennom hele året kan du besøke rekonstruerte bygninger fra middelalderen og oppleve hvordan menneskene levde og arbeidet på den tiden.

Du kan også besøke Stiklestad kirke som ble bygget på slutten av 1100-tallet. Ifølge tradisjonen er alteret plassert på nøyaktig det stedet der Olav den hellige falt for nesten tusen år siden.

Golf og pilegrimsvandring i historiske omgivelser

Mellom gravhauger og bautasteiner ligger en av landets beste 18-hulls golfbaner. Stiklestad Golfklubb har en skog- og parkbane med internasjonal standard som ligger idyllisk til med utsikt over Trondheimsfjorden og store deler av Innherred-distriktet.

De som ønsker en mer spirituell rekreasjonsopplevelse kan gå i Olav den helliges fotspor. St. Olavsleden er en pilegrimsvandring mellom Stiklestad og Trondheim, og følger veien kongen reiste sommeren i 1030 for å kristne Norge og gjenerobre tronen. Strekningen tar deg gjennom vakker natur og er en fin måte å oppleve både historie og lokal kultur.

Kommunen har også en rekke andre flotte turer og naturopplevelser å by på, blant annet Karl Johans Vei, en godt bevart ferdselsvei mellom Sverige og Norge som stod ferdig i 1835, og festningsverket De Verdalske Befestninger som på starten av 1900-tallet skulle beskytte mot angrep fra øst.

Vømmølfestivalen – særegent trøndersk

Ønsker du å oppleve litt nyere, men vel så særegen trøndersk kultur, er den årlige Vømmølfestivalen for deg. Navnet springer ut fra sangtekstene til verdalingen Hans Rotmo og skildrer livet og problemene til folk i utkant-Norge – på mildt sagt humoristisk, livlig og billedlig vis. Dette gjenspeiles i Vømmølfestivalen der mer enn tusen mennesker går i tog gjennom Verdals gater. Og, som seg hør og bør, kan du oppleve den smågale Vømmølmusikken!

Shopping i Verdal sentrum

Er du i Verdal sentrum og har lyst til å shoppe, kan du legge turen til AMFI Verdal. Her finner du rundt 30 butikker i en trivelig og intim atmosfære. Shoppingsenteret har et fint utvalg innen klær, sportsutstyr, interiør og ellers andre ting du skulle trenge. Ellers er det vel verdt å titte rundt i sentrumsgatene – kanskje finner du et gullkupp i en av nisjebutikkene.

Verdal kino og kultur

Verdal kino ligger i sentrum i det samme bygget som du finner biblioteket. Her er det to saler med komfortable seter med daglige visninger av de nyeste filmene. Det kan også være en god idé å se om Turnéteatret i Trøndelag har noen forestillinger mens du oppholder deg i Verdal. Teatret, som produserer og formidler scenekunst i hele Trøndelag fylke, har base i Verdal og har som mål å være rause, engasjerte og inkluderende i sitt virke.

Restauranter og spisesteder i Verdal

I hjertet av Verdal sentrum ligger Innherredsbakeriet – en hyggelig kafé med nybakte bakervarer og et fint uteområde. Bakeriet har røtter fra starten av 1900-tallet og er et fint sted å nyte en deilig lunsj.

I gangavstand fra Verdal togstasjon finner du Fæby gård der du både kan nyte god mat og noe godt i glasset fra gårdens bryggeri. På kjøkkenet tar de flittig i bruk råvarer fra egen og nærliggende gårder for å lage «skamgod» mat. Gården er nevnt i skrifter fra 1280-tallet, men det er ikke utenkelig at gården lå der så langt tilbake som Slaget på Stiklestad.

Du kan også fylle magen med mer internasjonal mat, enten det er italiensk hos Siciliana Restaurant og Pizzeria eller fra det spanske kjøkken hos mat- og vinhuset Tapas.

Overnatting i Verdal

Thon Hotel Verdal er et koselig hotell med sentral beliggenhet i Verdal sentrum. Hotellet ligger i tilknytning med kjøpesenteret AMFI Verdal, og rett i nærheten – nærmere bestemt to minutters gange – finner du Verdal stasjon. Hver dag serveres en smakfull frokostbuffet.

Visste du dette om Verdal?

  • Ifølge Norsk Tipping, er det til sammen 31 millionvinnere fra Verdal. Her er det 18 som har vunnet i Lotto, seks i Vikinglotto, to i Extra, to i Flaks og én i Tipping. Slettes ikke verst for en kommune med rett under 15.000 innbyggere.
  • Første ledd i stedsnavnet, altså «Ver», kommer fra det gamle navnet på Verdalselva og betyr «stille» eller «rolig».
  • Ordet «vømmøl» har sitt utspring i den lokale uttalen av vadmel, et grovt ullstoff som ble mye brukt til klær blant norske bønder før i tiden. Hans Rotmos Vømmøl-sanger skildrer folk og fe i Vømmøldalen – et fiktivt sted som mange mener at ligger i Trøndelag. Samtidig er beskrivelsene i sangtekstene dekkende for mange bygdesamfunn rundt om i landet, og kanskje er hele Vømmøluniverset ment å være et sammensurium av hele utkant-Norge.

Code d’accord

Veuillez mettre le nom de l’entreprise et le code afin de vous identifier.

Veuillez saisir la raison sociale.
Veuillez saisir le numéro de contrat.