Tommel opp for Brussel

Høydepunktene var mange for Wina Holmedal som fikk teste en langhelg i Belgias hovedstad med samboeren og et vennepar.

– Min første tanke var: Wow, så gøy! Jeg vinner jo aldri sånne ting, sier Wina Holmedal entusiastisk. 

Tidligere i år ble hun plukket ut til å være ThonTester, og vant dermed et opphold på hotell i Brussel. På turen tok hun med seg samboeren Roy Johansen og venneparet Tina Baustad og Terje Kallevik, alle i midten av 30-årene. 

– Vi er alle småbarnsforeldre, så det pleier å gå i hytteturer og feriehus i Danmark med nøye planlagt logistikk- og underholdningsplan for de små. Det var derfor ekstra deilig å kunne ta en langhelg i Brussel bare vi voksne, forteller Wina. 

For resten av gjengen var det første møte med den belgiske hovedstaden, mens Wina både bodde og jobbet i byen for rundt ti år siden.

– Endelig kunne jeg få vise frem Brussel og alt jeg har snakket så mye om gjennom årene til samboeren og venner! For meg var det også veldig fint å gjenoppleve byen på nytt. Selv om mye var likt, fikk jeg erfare byen på en ny måte.

– Det var blant annet ekstra herlig å oppgradere fra et slitent kollektiv til luksushotell, sier Wina og ler. 

Ølspa og øksekast

Etter å ha sjekket inn på hotellet bar det rett ut for å oppleve byen og dra på bar. Brussel omtales jo tross alt som «Europas ølhovedstad», og ingen tur hit er komplett uten en smak på det gylne gullet.

Men det var ikke en vanlig bar som sto på programmet for gjengen fra Haugesund:

– Vi ville starte turen med et smell, så vi booket bord på Woodcutter, som er en slags øksekastbar, forteller Wina.

– Og det var overraskende gøy! Vi fikk utdelt vår egen bås, og kastet økser på en korkvegg med blink. Vi kjørte Farmen-konkurranse oss imellom, og fikk samtidig smake på lokalt øl.

For å toppe det hele avsluttet parene dagen på ølspaet Bath and Barley. Her får du bade i vann tilsatt humle, bygg og gjær, som sies å være godt for både kropp, hud og sinn, samtidig som du kan nyte frukt, ostefat og tappe drikke fra eget tappetårn.

– Det var skikkelig koselig. Ikke bare kunne vi nyte et avslappende bad etter en lang dag på beina, men vi fikk også god innføring i historien, i en særdeles sjarmerende setting, forteller Wina.

Sightseeing og severdigheter

Dagen derpå sto sightseeing på programmet, og gjengen startet med et obligatorisk stopp på det store torget og byens største turistattraksjon, Grand-Place. Her ble det også tid til å smake en ekte, belgisk vaffel med krem, jordbær og sjokoladesaus.

– Det er jo et must! Vi fikk også handlet med oss litt ekte, belgisk sjokolade til barnevaktene der hjemme i den innglasserte handlegaten Galeries Royales Saint-Hubert, som ligger rett ved torget, forteller Wina.

Etterpå bar det videre til Winas yndlingsbar fra ungdomstiden, nemlig Delirium Café, som holder Guinness-rekorden i antall ølsorter med over 2000 ulike varianter å velge mellom.

– Det var som å komme hjem. Det hadde ikke forandret seg noe, og var fortsatt like fantastisk med masse folk og god stemning, sier Wina.

Deretter sjekket gjengen ut den velkjente statuen Manneken Pis, før turen gikk videre på Hop On Hop Off-bussen til kjente severdigheter som Place Royale, Justispalasset, Leopoldspark og Hortamuseet. Siste kryss på severdighetslisten ble gjort ved monumentet Atomium, som står på Heyselplatået nord i byen.

Brussels svar på Eiffeltårnet ruver hele 102 meter over bakken, og ble bygget til Verdensutstillingen i 1958. Monumentet, som består av 9 store stålkuler, er i dag en av byens mest kjente turistattraksjoner og en av Belgias viktigste landemerker. Husk å sjekke ut utsikten fra panoramaplattformen, hvor du på godværsdager sies å kunne se helt til Antwerpen.

Herskapelig hotell

Gjengen fra Haugesund ble innlosjert på hotellet Thon Hotel Bristol Stephanie, som ligger ved Avenue Louise, Brussels mest fasjonable shopping- og forretningsstrøk.

– Beliggenheten var midt i blinken. Rundt oss hadde vi både butikker, restauranter og koselige kafeer i gåavstand, i tillegg til at det er enkelt å komme seg til både metroen og til og fra flyplassen.

Gjengen trekker også frem god frokost, servicen, utsikten og interiøret med store, flotte lysekroner i spissen som positive sider ved hotellet.

– Og da vi kom på rommet, måtte vi bare utbryte wow! Det var jo større enn stua hjemme!

Wina legger ikke skjul på at et fint hotell og en god frokost har blitt viktigere på reise med årene.

– Etter en lang dag med byvandring er det deilig å kunne slenge seg ned på en stor og myk seng, med rent, hvitt sengetøy, ler Wina.

Den siste kvelden tilbragte gjengen på hotellets egen restaurant, med servering av 5-retters middag.

– Det var utrolig godt. Vi fikk blant annet chevresalat med valnøtter og honning, entrecôte og crème brulée, forteller Wina, og legger til:

– Restauranten er i tillegg veldig flott, og det er fint å se at selv om hotellet er moderne, så har de på en utmerket måte bevart den tradisjonelle stilen som kjennetegner nabolaget. Det glir fint inn i de herskapelige omgivelsene, samtidig som de typiske Thon-fargene vi kjenner igjen fra norske hotell er til stede.

Drømmer om ny tur

Før turen hadde reisefølget en forventning om at Brussel skulle være en litt grå og kjedelig by, men etter endt langhelg har hele gjengen endret mening.

– Brussel er faktisk ganske urbant, og en by det er lett å kose seg skikkelig i. Det er enkelt å komme seg rundt, fullt av kule bygninger og trange gater og smug. Og ikke minst masse god mat og forfriskninger! sier Wina.

Om det blir ny tur til hovedstaden i Belgia er hun klar på hva som skal stå på programmet:

– Da vil jeg besøke Brussel om sommeren for å se det flotte tulipanteppet som dekker Grand-Place annet hvert år, og dra til The Royal Greenhouses of Laeken.

– Og ikke minst: rekke å smake på ekte moules-frites!

Visste du at moules-frites er belgiernes nasjonalrett på samme måte som vi har fårikål? Om du vil smake er restauranten Le Zinneke et godt alternativ, som serverer blåskjell på over 70 ulike måter!

Winas 3 beste Brussel-tips:

– Sjekk ut takterrassene på Grand-Place om dere reiser om våren eller sommeren. Husk å booke bord på forhånd, det er ikke alle som starter sesongen like tidlig – og nyt utsikten over byen.

– Brussel er en større og mer spennende by enn mange kanskje tror, så det kan være lurt å gjøre litt research på ting dere vil se og gjøre på forhånd, for å rekke over alt. Jeg anbefaler å sette ølspaet Bath and Barley på lista!

– Det samme gjelder for restauranter og kafeer, Brussel kryr av gode spisesteder! Her er Trip Advisor en god venn i jungelen. Og husk å smake på lokale godbiter som belgisk vaffel og sjokolade i alle varianter.

Overeenkomstcode

Voor de aanmelding vul alstublieft de bedrijfsnaam en de bedrijfscode in.

Voer de bedrijfsnaam in.
Voer het afspraaknummer in.