Overnatting og ting å gjøre i Nordheimsund

Skal du besøke Norheimsund? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i denne perlen ved Hardangerfjorden.

En snau times biltur østover fra Bergen, ligger en utmerket innfallsport til et av de frodigste og vakreste områdene i Norge. I Norheimsund befinner du deg helt vest i Hardanger. 

Med fjell, fjord og fossefall på den ene siden og eplehager, gårder og turstier på den andre, er Hardanger et av stedene på Vestlandet der natur og kultur møtes på mest spektakulært vis. 

Enten du kommer med båt til Norheimsund gjestehamn, i egen bil eller med en av bussene som går flere ganger daglig mellom Bergen og Norheimsund, får du mange grunner til å forelske deg i tettstedets kombinasjon av dramatiske omgivelser og avslappende livsstil, rik kulturhistorie og deilig mat laget fra bunnen av. 

Ting å gjøre i Norheimsund

Norheimsund gjestehamn 

I gjestehavna i Norheimsund finner du 50 gjestebåtplasser. Havna ligger like ved handlegaten i Norheimsund, med apotek, vinmonopol, dagligvarebutikker og spesialforretninger. I tillegg byr Norheimsund gjestehamn på vann, elektrisitet, dusj og vaskeri, samt muligheter for påfyll av bensin og diesel. En trygg og populær havn hele året, både blant fastboende og tilreisende.   

Steinsdalsfossen 

Et av landets mest besøkte og fotogene fossefall er Steinsdalsfossen. Med et fall på 20 meter er den ikke blant landets høyeste fosser, men vannføringen er imponerende når snøen endelig smelter om våren og sommeren. I tillegg gjør stien bak Steinsdalsfossen at du kan oppleve den på nært hold og nyte naturkreftene uten fare for å bli våt på føttene.   

Hardanger Fartøyvern

For et fascinerende innblikk i en levende kysthistorie er et besøk hos Hardanger Fartøyvern et must – i det minste om du har et snev av interesse for norsk skipsbyggertradisjon. På dette maritime museet er det full drift i verkstedene, der tradisjonelle trebåter bygges og restaureres. Området byr i tillegg på aktivitetsløype og utstillinger. Det er mulig å leie robåt og fiskeutstyr, og små og store kan lage egne tau og trebåter i miniatyr.   

Norheimsund kyrkje 

Med 700 sitteplasser vil du neppe oppleve trengsel i Nordheimsund kyrkje, som ble oppført på dugnad i perioden mellom 1989 og 1992. Altertavlen i betong, stein og marmor er laget av den lokale kunstneren og legen Audun Storaas (1922-2021). 

Shopping i Norheimsund sentrum 

Midt i Norheimsund sentrum – på folkemunne kalt Grova – finnes det rikelig med shoppingmuligheter. Her ligger det nemlig mer enn 50 butikker, med alt fra mote, interiør og sport til jernvarer, elektronikk og dagligvarer. Best av alt: Etter shoppingen kan du kjøle deg ned med et bad på sandstranden i Norheimsund, som ligger midt i sentrum.    

Utflukter i Hardanger 

Nordheimsund byr på mange gode turmuligheter i nærheten, både båtruter til Odda og Utne, og RIB-cruise innover i Hardangerfjorden. I tillegg kan du velge og vrake blant merkede turveier og stier, både ved fjorden og høyere opp i landet.

Hva med å legge inn en sidersmaking på turen? Hardanger har noen av verdens beste epler, og den merkevarebeskyttede sideren fra området er lett, syrlig, aromatisk og veldig, veldig god.  

Norheimsund Kino

Klar for å lene deg tilbake med popkorn, snop og en blockbuster? Etter en lang dag med opplevelser og inntrykk, kan det være befriende å tilbringe kvelden med en god film i kinomørket. Kinoen i Norheimsund, Kvam Kino, finner du et par hundre meter vest for gjestehavna.

Restauranter i Norheimsund

I Norheimsund og nærområdet rundt er det en rekke muligheter for å dykke ned i kulinariske gleder etter en dag på farten – enten du søker vestlandsk tradisjonsmat eller internasjonale smaksopplevelser. 

Kafeen i Kunsthuset Kabuso serverer blant annet enkle lunsjretter, hjemmebakte kaker og lokalprodusert sider, som kan nytes mens du kikker på fjorden like utenfor. Andre kafeer som tryller frem deilig hjemmelagd mat basert på lokale råvarer, er Kafé Hjørnet, Kafé Krus og Kaffimat – sistnevnte disker opp med vestlandsspesialiteten komle (raspeballer) hver torsdag. 

For å komme enda nærmere kjernen av regionens overlegne råvarer, lønner det seg å ta en utflukt til en av områdets mange gårder – for eksempel Bjørketeigen gard, Sjuragarden eller Spildegarden.     

For en smak av den store verden byr Norheimsund på flere gode alternativer. Midt i sentrum ligger den kinesiske restauranten Feng Yuan, som serverer dumplings, chopsuey, vårruller og andre klassikere fra det kinesiske kjøkkenet. Et steinkast unna ligger thairestauranten Sånn Mat, som startet som matvogn i 2017 og baserer seg på deilige ferske råvarer og har mange gode veganske og vegetariske varianter på menyen. 

I Norheimsund finner du også flere pizzarestauranter: La Fiesta i Norheimsund og Milano Pizzeria og Øvreviken Pizzeria i Øystese.

Overnatting

Thon Hotel Sandven

Thon Hotel Sandven er et ærverdig og sjelfullt hotell. Hotellet ble bygd i 1857 og føyer seg dermed inn i rekken av historiske hoteller i Hardanger. Det er tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa av Norsk Kulturarv.

Hotellet har totalt 102 hotellrom; 31 rom i den historiske delen, samt 18 leiligheter, 7 superiorrom og 46 hotellrom i den nye delen. Thon Hotel Sandven ligger rett ved fjordkanten i Norheimsund sentrum, og like utenfor stopper bussen til og fra Bergen flere ganger daglig.

I sommerhalvåret kan du leie kano, robåt og sykkel på hotellet, og det er mange andre aktiviteter som venter i nærheten – blant annet fjordcruise, RIB-utflukt og siderturer.   

Visste du dette om Norheimsund?

  • Navnet Norheimsund kommer av ordene nor, som betyr «trangt sund», hjem og sund. Det har sannsynligvis bodd folk her siden istiden, og de eldste helleristningene i området strekker seg 4000 år tilbake i tid. 
  • Kvam herad fikk Tettstedprisen 2000 for arbeidet sitt med sjøsiden i Norheimsund. I 2013 mottok Norheimsund Statens pris for mest attraktive tettsted, som går til levende og attraktive steder å bo, arbeide, drive næring i og besøke.
  • I 2013 ble nabostedet Øystese innlemmet i Norheimsund, og innbyggertallet steg dermed fra 2187 til 4291 over natten. I dag bor det rundt 4600 mennesker i Norheimsund. 
  • Tre festivaler går av stabelen hver sommer i Norheimsund. Fans av tradisjonsmusikk bør merke seg Hardingtonar, mens moderne stilarter som rock og pop utgjør tyngdepunktet på Bygdalarm-programmet. Hardanger Trebåt- og handverksfestival har funnet sted i Norheimsund hver sommer siden 1999.   

Oplevelser i Norheimsund

Aftalekode

Dette giver dig adgang til aftalepriser, der er tilgængelige.

Indtast venligst firmanavn.
Indtast venligst aftalenummer.