Ting å gjøre i Elverum

Elverum er et godt alternativ både for deg som er ute etter spennende aktiviteter, ferie med kulturelle innslag og deg som søker skogens ro.

Skiløyper innover i skogen.

Ifølge Ole Paus er Elverum kun «en grøft til høyre for Hamar et sted», men nærmere bestemt ligger skogshovedstaden på Østlandet i Østerdalen, med grense mot Åmot, Trysil, Våler og Løten.

Og mye må ha skjedd siden Paus-låta «Elverum» kom ut i 1979, for vi kunne ikke vært mer uenig. Her kryr det av kultur- og naturperler verdt å komme for, med Skogmuseet, flust av festivaler og sentrumsgryta Leiret som noen av høydepunktene.

Thon Hotels har to partnerhoteller i Elverum. Hotell Elgstua ligger praktisk til langs Trondheimsvegen, mens Hotel Central ligger i sentrum. Til sammen byr de på 190 nyrenoverte og flotte rom.

Her er noen tips til ting å gjøre om du er på besøk i Elverum:

Museer, festivaler og severdigheter

Norsk Skogmuseum

Lyst til å lære mer om norsk skogbruk og komme tett på skogens opplevelser? Norsk skogmuseum byr på spennende opplevelser for store og små, med utstillinger og aktiviteter viet formidling av jakt, fangst, fiske, skogbruk og skogindustri i Norge. Museet ligger flott til ved Glomma, og byr blant annet på tre etasjer med ulike utstillinger, bibliotek, museumsbutikk, galleri og et stort friluftsmuseum med blant annet lekeplass og fiskedam. Ved fiskedammen finnes bord og benker, og det settes jevnlig ut ørret i dammen for å øke fiskelykken. Fiskestenger kan lånes i resepsjonen. Hva med å utfordre hverandre til fiskekonkurranse?

Glomdalsmuseet

Omtrent fem minutter unna begge Thons hoteller i Elverum finner du et av Nordens største friluftsmuseer, og Norges tredje største etter Norsk Folkemuseum og Maihaugen. Glomdalsmuseet åpnet i 1911, og består av hele 92 hus fra tidsperioden 1612-1940, der du kan lære mer om hvordan folk i området levde før i tiden og om landbruk, håndverkstradisjoner og forsvarshistorie. Museet jobber også for å vise frem det flerkulturelle Hedmark, med blant annet en fast utstilling som viser romanifolket og taternes kultur og historie. På museumsområdet finner du også koselige Kafé Anno.

Terningen skanse

Historieinteressert? Da bør du sjekke ut Terningen skanse, som er et av de mest intakte stjerneformede skanseanleggene i Norge fra Napoleonkrigenes tid. Anlegget, som ligger ved Terningåa noen få kilometer vest for sentrum, ble fredet i 2014 og huser blant annet  vollgraver, avløpskanal og kruttkjeller.

Løiten Brænderi

Løiten Brænderi, som ligger ca. et kvarter i bil fra Thons hoteller, kan du bli med på omvisning i den gamle spritfabrikken i form av et slags vandreteater kalt «En Akevisitt». På området finnes også blant annet butikkene Bokloftet, Løiten Lys og en stor samling av gulvur. For en morsom middagsopplevelse kan dere booke bord i restauranten for den interaktive kriminalkomedieforestillingen «Middag med Mord», der det skal løses et kriminalmysterium mens dere spiser en treretters middag. I dag produseres det også både akevitt og gin på huset, og Hedmark Alkemiske Destilleri arrangerer smaking og formidling av brennevinshistorie for publikum.

Klevfos Industrimuseum og Munchsenteret

Visste du at Edvard Munch ble født på Løten? På Munchsenteret på Klevfos, som har daglig omvisning om sommeren, kan du lære mer om kunstnerens barndom og hva hans fødested har betydd for kunsten. Her finner du også Klevfos Industrimuseum, som tidligere var en av landets minste papirfabrikker i drift fra 1888-1976, komplett med blant annet maskiner, smie og verksted. Her finnes det også mye moro for barna, som å lage eget papir, snekre kvennkaller (tannhjul) og teste det i elva, se teater og besøke lekeplassen og gapahuken med grillområde. Klevfos Industrimuseum og Munchsenteret ligger på Løten, rundt 20 minutters kjøretur fra Elverum sentrum.

Elvebris

Den norske festivalsommeren kan også nytes på Elverum, med blant annet den nye festivalen Elvebris. Den to dager lange festivalen gikk i 2022 av stabelen 24.-25. juni på Sagtjernet Amfi, som omtales som et av Norges flotteste festivalområder. Hit kom både norske og internasjonale artister innenfor et bredt spekter av sjangre for å opptre og lage skikkelig sommerfest. Finn fram solhatten og festivalskoa til neste års Elvebris!

Smaksfestivalen

Glad i god mat og edle dråper? Da bør du ta turen til Elverum under den årlige Smaksfestivalen i november. Festivalen ble arrangert for første gang i 2016, og har tidligere hatt blant annet afterwork, masterclasser og ulike foredrag på menyen, i tillegg til arrangement som akevitt-lunsj, afternoon-tea og trendtips fra eksperter. Og selvfølgelig masse godt å smake på!

Tips! Sjekk også ut Festspillene i Elverum, byfesten Elverumsdagene, filmfestivalen Movies on War, Grundsetmartn og De nordiske jakt- og fiskedager.

Aktiviteter

Elgsafari

Store deler av Elverum er dekket med skog, noe som betyr at du også befinner deg midt i skogens konges rike. Økt sjanse for å få øye på majesteten får du på elgsafari med Finnskogen Adventure, der du sammen med en erfaren guide og elghund tar fatt på Finnskogens vakre natur, og lydløst prøver å snike dere innpå elgen. På turen, som tar rundt tre timer, får du også lære mer om hvordan elgjakt fungerer, og det blir servert elgsnacks og noe varmt å drikke. Dere vil garantert se spor etter elg, men om kongen selv dukker opp er opp til majesteten selv. Oppmøte for turen er på Circle K Hernes, rundt ti minutters kjøring fra både Elgstua Hotell og Hotel Central.

For klatreentusiastene

Har du lyst til å bryne deg på litt klatring mens du er i Elverum, kan du ta turen til Terningen Arena. Her finnes en 24 meter høy innendørs klatrevegg med 17 topptaufester – og du kan leie utstyr som seler, taubrems, karabiner og tau, samt sittesele for barn. Foretrekker du heller buldring, finner du også en tre meter høy vegg her, som går fra vertikal til bratt overheng. Det kreves brattkort for å kunne klatre, mens buldreveggen kan benyttes av alle.

Fartsfylt moro

Oktober 2022 åpnet et 2500 kvadratmeter stort gokart-senter i underetasjen på kjøpesenteret Kremmertorget i Leiret. På «Gokarten» kan du konkurrere mot både venner, familien og deg selv, og registrere tidene i en app for full oversikt. Gjør deg klar for å virkelig kjenne på adrenalinet – og gå for plassen øverst på premiepallen. Sjekk også ut Starmoen Motorsenter for flere fartsfylte opplevelser, som gokart, rally og bilcross.

Skiparadis

Visste du at Elverum kommune har over 200 kilometer med preparerte skiløyper på vinterstid? Et fint løypeområde er Flishøgda som ligger rundt tre mil fra sentrum mot Trysil, hvor du også kan stikke innom setra på Rogstadbakkvollen som har servering i helger og ferier. Andre fine områder er blant annet Stavåsen og Grundsetmarka. Det er forøvrig også kort vei til langrennsparadiset Budor, Rena skianlegg og Trysilfjellet, som passer både bortoverski- og nedoverskientusiaster.

Fiske i Norges lengste elv

Glomma renner omtrent midt gjennom Elverum, så her finnes det gode fiskemuligheter for dem som har med fiskestanga på tur. Det er gode muligheter for å få blant annet ørret, harr og gjedde på kroken, og det finnes flere fine steder langs elva å kaste ut snøret. Blant annet kan du fiske hos Strandbygda Grunneierlag, som har strekning fra Elverum sentrum til Åmot. NB: Husk fiskekort.

Padletur i Kynna-vassdraget

Det er få aktiviteter som lar deg komme så tett på naturen som kanopadling. Sammen med Finnskogen Adventures kan du bli med på tur i vakre Kynna-vassdraget i Finnskogen, der du padler sammen med en erfaren guide i rolig vann omringet av vakker natur. Har du blikket oppe for skogens dyreliv er det også gode muligheter for å se både elg, bever og rådyr, eller du kan kaste ut fiskestanga eller ta et lite bad om du ønsker. Turen varer ca. fire timer og går mellom mai og september.

Gå Museumsrunden

En av Elverums mest kjente turer heter «Museumsrunden» og tar deg blant annet gjennom både Norsk Skogmuseum og Glomdalsmuseet. Underveis får du se det beste av Elverum, og en rekke kulturminner, blant annet over hundre gamle bygninger fra Hedmark. Turen er rundt tre kilometer lang, og går for det meste på asfalt og bred sti i flatt terreng. PS. I sommersesongen kan det være at du må ha museumsbillett for å passere gjennom museumsområdet på dagtid.

Naturopplevelser

Elverums fineste badeplass

Badeløve? Se til Sagtjernet! Den idylliske sandstranda, som ligger rett nord for sentrum og omtrent to kilometer unna Hotel Central, er kanskje Elverums fineste plass på solrike dager. I tillegg til fine bademuligheter finner du også stupetårn, lekeplass, sandvolleybane, bålplasser og Tufte-park. Det er også muligheter for fiske for dem som vil prøve lykken. En annen fin badeperle finner du på Løkenstranda ved Glomma.

Øksnafallene

En flott tur, og en liten naturperle, finner du ved elva Øksna, omtrent en ti minutters kjøretur fra Elgstua Hotell. Parker rett etter avkjøringen ved Øksna bru, og følg deretter stien til den flotte fossen Øksnafallene. Underveis finnes flere fine utsiktspunkter og små badekulper der du kan ta en avkjølende dupp. Turen er godt skiltet, og er på rundt fire kilometer tur/retur.

Opplev vårens magiske fugledans

Sammen med Finnskogen Adventures, som har base rundt ti minutter fra Elverum sentrum, kan du bli med på en unik naturopplevelse, der du sammen med erfarne guider drar ut i Finnskogen for å oppleve orrfuglen og tiurens spektakulære paringsdans på nært hold. Tiurleik kan normalt oppleves kun en uke i april, mens orrfuglene spiller hele april. Underveis på turen får du også lære mer om naturen og dyrelivet i Finnskogen. Husk kamera!

Topptur til Raskiftet

Har du pakket turskoa, og er ute etter en tur som byr på flott utsikt, kan du ta sikte på Elverums høyeste punkt, Raskifte. Toppen ligger på 809 moh. på kommunegrensa der Elverum, Åmot og Trysil møtes, og herfra kan du blant annet se Trysilfjellet og Rondanes topper. Du kan kjøre nesten helt frem til Gransætra, og derfra tar turen omtrent to timer tur/retur.

Mat og drikke

Elgstua Kafé

Tradisjonsrike Elgstua Kafé åpnet dørene i 1959 og har siden vært et populært spisested for både elverumsinger og folk som trenger en matbit på reisen. På menyen finner du en blanding av tradisjonell, norsk husmannskost som kjøttkaker, elggryte og flesk og duppe, og mer internasjonale retter som hamburger og club sandwich. Kafeen ligger vegg i vegg med Hotell Elgstua, så veien er altså kort til Elverums kanskje mest kjente spisested.

Forstmann Spisested og Catering

Som en del av Norsk Skogmuseum, og med utsikt til Glomma og Prestøya, byr Forstmann Spisested og Catering på tradisjonsrik mat laget av førsteklasses råvarer. Her serveres lunsj og middag med fokus på naturens spiskammer, med alt fra elg, bjørn og reinsdyr til rype, fasan, sik og røye i utvalget. Restauranten både graver, røker og speker egen mat, og arrangeres også temakvelder som «festbordaften» med delikatesser fra skogen og havet, «viltbordaften» og «lutefiskaften».

FAVN Bar & Spiseri

Enten du er sulten på søte fristelser, lunsj eller en bedre middag kan du ta turen til Favn Bar & Spiseri, som ligger midt i sentrum omtrent fem minutters gange fra Hotel Central. Her serveres en bred meny bestående av blant annet dagens husmannsmiddag laget av lokale råvarer i sesong, smørbrød og hjemmebakte kaker. Eller du kan bare nyte noe godt i glasset i godt selskap ved peisbordet.

Slakteriet

For en svipptur til Mexico i Elverum er Slakteriet Restaurant og bar stedet å dra. Her serveres meksikanske klassikere med spennende tilbehør, som blant annet nachos, carne asada – marinert entrecôte, quesedillas og elote – grillet maiskolbe med parmesan, etterfulgt av søte, eksotiske fristelser.

Steinbua

Midt i hjertet av byen, i en historisk steinbygning fra 1897, finner du restauranten Steinbua. Bygget ble i sin tid satt opp som lagerbygning for grossistvirksomhet, men har siden 1989 fungert som et koselige restaurantlokale. Steinbuas meny er svært variert, fra tapas til sushi og omtrent alt der imellom, så her finnes noe for enhver gane. 

Sharmas Indiske Restaurant

I humør for indisk? Sharmas Indiske Restaurant ligger i Storgata i Leiret og serverer autentisk mat med retter fra flere av Indias kulinariske regioner. Kanskje det frister med en klassisk kylling tikka eller lam korma, eller en kremet kyllinggryte akkompagnert av mango lassi eller Kingfisher-øl. Eller hva med hjemmelaget indisk is med smak av pistasjnøtter til dessert?

Kafé Øst

I hjertet av Leiret, sentrumsgryta i Elverum, finner du koselige Kafé Øst. Her serveres lunsj- og middagsretter tilpasset råvarer i sesong, i trivelige lokaler. Kafeen er spesielt kjent for sin steinovnsbakte italienske pizza laget med lokal vri. Prøv for eksempel den med tyttebær og røkt elg fra Gransjøberget.

Stri pub

Stri pub lover å by på god stemning og kultur, og har i tillegg til et godt utvalg av øl og cocktails, en mye brukt livescene med blant annet konserter og stand up på plakaten. Her kan du også bli med på fredagsquiz, eller få med deg ulike sportsarrangement på storskjerm. Med andre ord det man trenger for en livlig kveld.

Central Scene

Et av Elverums mest populære utesteder, Central Scene, er en kombinert cocktail- og vinbar, sportsbar og kulturscene i ett. Her holdes en rekke konserter og kulturarrangementer, men stedet er også et godt valg om man bare har lyst på noe godt i glasset eller en klassisk kveld på byen. Om sulten skulle melde seg finner du også det som blir omtalt som byens beste burger og italiensk pizza på menyen.

Gruppeaktiviteter

Elgsafari

Store deler av Elverum er dekket med skog, noe som betyr at dere også befinner dere midt i skogens konges rike. Økt sjanse for å få øye på majesteten får dere på elgsafari med Finnskogen Adventure, der dere sammen med en erfaren guide og elghund tar fatt på Finnskogens vakre natur, og lydløst prøver å snike dere innpå elgen. På turen, som tar rundt tre timer, får dere også lære mer om hvordan elgjakt fungerer, og det blir servert elgsnacks og noe varmt å drikke. Dere vil garantert se spor etter elg, men om kongen selv dukker opp er opp til majesteten selv. Oppmøte for turen er på Circle K Hernes, rundt ti minutters kjøring fra både Elgstua Hotell og Hotel Central.

Opplev vårens magiske fugledans

Sammen med Finnskogen Adventures, som har base rundt ti minutter fra Elverum sentrum, kan dere bli med på en unik naturopplevelse, der dere sammen med erfarne guider drar ut i Finnskogen for å oppleve orrfuglen og tiurens spektakulære paringsdans på nært hold. Tiurleik kan normalt oppleves kun en uke i april, mens orrfuglene spiller hele april. Underveis på turen får dere også lære mer om naturen og dyrelivet i Finnskogen. Husk kamera!

Fartsfylt moro

I løpet av sommeren 2022 åpner et hele 2500 kvadratmeter stort gokart-senter i underetasjen på kjøpesenteret Kremmertorget i Leiret. På «Gokarten» kan dere konkurrere mot både venner, familie og kolleger, og registrere tidene i en app for full oversikt. Gjør dere  klar for å virkelig kjenne på adrenalinet – og gå for plassen øverst på premiepallen. Sjekk også ut Starmoen Motorsenter for flere fartsfylte opplevelser, som gokart, rally og bilcross.

Aftalekode

Dette giver dig adgang til aftalepriser, der er tilgængelige.

Indtast venligst firmanavn.
Indtast venligst aftalenummer.