Ting å gjøre i Jølster

Jølster i Indre Sunnfjord er som skapt for små og store eventyr, både for deg som er ute etter actionfylte aktiviteter, unike naturperler og kulturelle høydepunkt.

Flere mennesker i en raftingbåt i Jølster på Vestlandet

Omtrent midt mellom Bergen og Ålesund, ved foten av Jostedalsbreen Nasjonalpark, finner du Jølster – eller «bygda under breen» om du vil. Omkranset av flotte fjell, det vakre Jølstravatnet, brearmen Haugabreen og Jølstraelva, er Jølster det perfekte utgangspunkt for deg som vil oppdage noe av den fineste naturen Norge har å by på. 

Utforsk området med kajakk eller sykkel, eller pakk med deg fjellsko og fiskestang – her finnes nemlig flust av fine naturaktiviteter for store og små. Dette er også maleren Nikolai Astrups rike, og de kunstinteresserte finner flere spennende gallerier og museer verdt et besøk i området.

Jølster har to tettsteder, Skei og Vassenden. Thon-hotellet Thon Partner Hotel Jølster ligger i førstnevnte ved nordsiden av Jølstravatnet, og byr blant annet på flotte rom, en stor konferanseavdeling og restauranten Jølstrastova. Hotellet er også et fint utgangspunkt for opplevelser og aktiviteter i området. 

Her er tips til ting å gjøre når du reiser til Jølster:

Aktiviteter

Rafting i toppklasse

Lyst til å oppdage vakker natur med litt ekstra sug i magen? Sammen med Jølster Rafting kan både store og små adrenalinjunkies bli med på rafting, der du flyter nedover Jølstraelva i en stor gummibåt gjennom fartsfylte stryk mens vannet spruter. Jølstra er kjent for å ha en av de beste raftingstrekningene i Nord-Europa, og du finner også to ulike familievennlige ruter. Ønsker du en ekstra morsom utfordring kan du bryne deg på turen med elvebrett, der du flyter på magen og virkelig kommer tett på elvas spennende stryk og utfordringer. Etter turen kan du varme deg med en tur i badestampen. Jølster Rafting ligger i Vassenden, rundt tjue minutters kjøring fra Thon Partner Hotel Jølster

Kast ut snøret

Jølster er kjent for det gode fisket i Jølstravannet og elva Jølstra, og er et perfekt alternativ for deg som ønsker å prøve fiskelykken etter laks og ørret. Faktisk sies det blant sportsfiskere at Jølster huser det beste ørretvassdraget i hele Europa! Ekstra god sjanse for fisk på kroken får du sammen med en lokal kjentmann fra Norsk Fiskesenter, som arrangerer dagsturer i Jølster inkl. leie av utstyr og fiskekort. 

Padletur på bøljan blå

Det er få ting som lar deg komme så tett på naturen som en tur i kajakk, og har du lyst til å lære å padle havkajakk, hvorfor ikke gjøre det i naturrike og vakre Jølster? Kvåleskajakk holder både introkurs og grunnkurs og arrangerer guidet tur til Kjøsnesfjorden og Lunde. De leier også ut utstyr for dem som ønsker å ta fatt på Jølsters vann på egenhånd. 

Brevandring

Lyst på et eventyr i blåisens rike? Jølster ligger ved foten av Jostedalsbreen Nasjonalpark, og sammen med Breogfjell kan du bli med på brevandring på den lett tilgjengelige brearmen Haugabreen. Oppmøte skjer på Explore Sunnfjord i Skei, omtrent 100 meter fra hotellet, før dere kjører gjennom det fantastiske fjordlandskapet til Stardalen og deretter tar fatt på breen med stegjern, isøks og tau. Turen arrangeres daglig mellom tirsdag til søndag i juli og august, og tar rundt seks timer. 

Prøv paintball 

Ta på kjeledressen og beskyttelsesutstyr og gå løs på hverandre med gevær fylt med kuler med maling. For å vinne spillet må laget samarbeide og lage en felles strategi – og laget som kaprer motstanderens flagg uten å bli skutt av fienden går seirende ut av kampen. Paintball arrangeres av Jølster Rafting, og det er 15 års aldersgrense. Arrangøren har også flere aktiviteter, som rafting, brevandring og elvebrett. 

Skimoro for store og små 

Også nedoverskientusiastene vil trives i Jølster. I tillegg til å by på flotte toppturmuligheter, finner du nemlig familievennlige Jølster skisenter en knapp halvtimes kjøring fra Thon Partner Hotel Jølster. Her starter sesongen tidlig, ettersom det er kunstsnø i mesteparten av bakkene, og du finner totalt fem kilometer med preparerte løyper og fire heiser som passer både erfarne og nybegynnere på ski. Det er også flotte frikjøringsområder, samt hoppbakke og langrennsløyper for dem som heller foretrekker bortoverski. Om du trenger en pause er det bare å finne veien inn i varmestua med tilhørende kafé eller ta plass i en av grillhyttene.  

Turer på to hjul

Har du lyst til å utforske Jølster på sykkel? Da er det flaks at området byr på en rekke fine turer som går gjennom fantastisk natur, med høydepunkt som høye fjell, brusende fossefall og fristende badevann på veien. En fin rute går fra Skei til Stardalen og tilbake, gjennom vill vestlandsnatur og vakkert kulturlandskap, der det er store sjanser for å møte på både sauer og kyr. I Stardalen kan du fylle på energilageret på Stardalen sommerkafé før tilbakeveien. En annen fin tur går fra Skei sentrum til Astruptunet og tilbake.

«Utsikten» på Gaularfjellet

Kjører du Nasjonal turistveg Gaularfjellet, som strekker seg 114 kilometer fra Balestrand til Moskog, er det mange fine severdigheter på veien. Men kanskje det aller fineste er utsiktsplattformen «Utsikten», som etter åpningen i 2016 regnes som et av landets flotteste landemerker. Kjøreturen opp minner litt om Trollstigen med sine krappe hårnålsvinger, og vel oppe kan du nyte utsikten over veien som snorer seg ned mot Vetlefjorden og de majestetiske fjellene rundt. Og det fra en stor trekantet plattform som balanserer 700 meter over havet. Kult! 

Topptur til Snønipa 

Om du skal gå én topptur i Jølster er Snønipa, også kalt «Dronninga av Sunnfjord», turen å gå – spesielt om du er her i påsken. Med sine 1827 moh. er dette det høyeste fjellet i Sunnfjord, og med lang snøsesong er turen et yndet mål for både skigåere og brevandrere. Toppen byr på utsikt mot både Nordfjord, Sunnfjord og Sogn, og underveis går du via Haugadalen og Haugabreen til toppen. Breogfjell arrangerer guidet tur mellom mars og juni, med oppmøte på Thon Partner Hotel Jølster, og kan tilpasse turen til både nybegynnere og erfarne skikjørere. 

Opp «kjendisfjellet» Kleivafjellet 

Om du har sett Nikolai Astrup sitt berømte maleri Kollen har du grunn nok til å ville ta fatt på turen opp Kleivafjellet. Dette er nemlig fjellet Astrup har gjort kjent gjennom kunsten, så her kan man virkelig si at man vandrer i billedskjønn natur. Turen starter ved HV-10-bygget i Skei, og tar rundt 1,5-2,5 timer opp på tydelig merket sti. Fra toppen, som ligger 1057 moh., belønnes du med utsikt til både Jølstravatnet og Kjøsnesfjorden. 

Jølster for badeløver

Om det frister med en avkjølende dupp har Jølster flere fine bademuligheter. Ved Skei Marina kan du sole deg på brygga og hoppe ned i Jølstravatnet, mens ved rasteplassen på Svidalsneset finner du en liten og fin sandstrand. Også i Kjerringvika, omtrent halvannen kilometer fra Thon Partner Hotel Jølster,  finner du en liten sandstrand i tillegg til grillhytte og sandvolleyballbane. 

Huldefossen

Selv om navnet ikke kan knyttes til Huldra vi kjenner fra norske folkeeventyr, er det likevel noe mytisk og spektakulært over det 90 meter høye fallet til Huldefossen på Mo. Fossen ligger rundt en halvtimes kjøring fra Skei, og du kan parkere ved Mo og Øyrane videregående skole, før du må gå rundt 500 meter over en trebro og opp langs elva til du ser fossen. Og du, ikke glem kamera! Huldefossen er en av de mest fotograferte fossene i Fjord Norge (turistrådet for Vestlandet), så her er det gode muligheter for å få fylt feriealbumet med spektakulære bilder. 

Fjellklatring i Astrups rike 

Klatreruta Astrupsegga sies å være like fengslende som Nikolai Astrups malerier, og blir du med Breogfjell på guidet tur til toppen kan du klatre opp og se selv. Turen starter på Kjøsnes, med utsikt mot Jølstravatnet, der du får en innføring i sikkerhet og teknikk før dere tar fatt på de totalt syv taulengdene mot toppen. Etter omtrent 280 meter klatring til topps belønnes du med storslått utsikt – og kanskje en ekstra god mestringsfølelse? Deretter går turen på sti tilbake til Skei sentrum. Turen varer i ca. 7-8 timer og går fra juni til oktober. Du bør være i god fysisk form, og gjerne ha litt klatreerfaring fra før, men med vanskelighetsgrad 4- på en skala fra 1 til 9 er det likevel en tur de fleste kan klare. 

Museer, attraksjoner og severdigheter

Astruptunet

Velkommen hjem til kunstneren Nikolai Astrup, eller i hvert fall der han bodde sine siste 15 år. Astrup kjøpte nemlig denne gamle husmannsplassen i 1912, og stedet ble deretter en viktig inspirasjonskilde for Astrup, som er viden kjent for sine landskaps- og naturbilder fra Jølster. I dag er husene fortsatt innredet stort sett slik det var da Astrup selv bodde her, og det tilbys omvisning til både enkeltpersoner og grupper. Astruptunet ligger på sørsiden av Jølstravatnet, omtrent et kvarter unna Thon Partner Hotel Jølster.

PS. Husk å smake på svelene i kafeen, som sies å være blant verdens beste! 

Norsk Bremuseum

Tar du turen til Fjærland, rundt 25 minutters kjøretur fra Skei sentrum, kan du stikke innom Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten. Dette er et interaktiv museum for hele familien hvor du kan lære mer om breer og klima på en morsom og spennende måte, blant annet ved å utføre eksperiment på 1000 år gammel is. Du kan også se en panoramafilm om Jostedalsbreen Nasjonalpark på Europas største sømløse lerret, lære mer om mammuten og se en opplevelsesutstilling om klimaendringer, for å nevne noe. 

Jølstramuseet

Hvis du vil kombinere kulturelle inntrykk med en god matbit er Jølstramuseet stedet å dra. Det privateide bygdemuseet huser opp til 400 år gamle hus og flere tusen historiske bruks- og pynteting fra Jølsterområdet. Før du finner veien til Restaurant Låven bør du også sjekke ut den flotte naturhagen og kunstgalleriet som viser utstillinger av lokale og nasjonale kunstnere året rundt. Her kan du også kjøpe med deg bilder signert kunstneren Ludvig Eikaas. Jølstramuseet ligger ved Vassenden. 

Sunnfjord Museum

På friluftsmuseet Sunnfjord Musuem kan du få et innblikk i hvordan dagliglivet i Sunnfjord har utspilt seg gjennom tidene. Her kan du vandre blant gamle bygninger på husmansplassen og klyngetunet, som kommer fra hele Sunnfjord og som ble bygd mellom 1500- og 1900-tallet. På området finner du også flere turstier og infotavler som forteller om den lokale historien, eller du kan bli med på omvisning. Sunnfjord Museum ligger ved Movatnet, omtrent en halvtime fra hotellet. 

Eikaasgalleriet

Kunstneren, og jølstringen, Ludvig Eikaas (1920-2010) er kjent for å være en av pionerene innen abstrakt kunst i Norge, og er spesielt kjent for sine særegne og humoristiske portrett og selvportrett. Da han tilegnet kommunen en stor kunstsamling, som nå omfatter over 800 kunstverk, ble det gamle meieriet på Ålhus gjort om til et moderne kunstgalleri for å vise frem verkene. Galleriet er i dag Sogn og Fjordane Kunstmuseum sitt største galleri, og du finner også kafé og badestrand på området, så her kan du altså slå flere fluer i en smekk. Eikaasgalleriet ligger på nordsiden av Jølstravatnet, rundt et kvarter å kjøre fra Skei. Om du  vil se mer kunst finner du også Sogn og Fjordane Kunstmuseum i Førde sentrum, ca. 40 minutter fra Skei.  

Bokbyen Fjærland 

Om du går tom for leselektyre på ferien er det bare å ta turen til bokbyen Fjærland, som ligger rundt en halvtimes kjøring fra Skei sentrum. Her finner du nemlig over 150 000 bøker i alle mulige kategorier til salgs, noe som utgjør hele fire kilometer hyller med bøker. Bokbyen ble offisielt åpnet i 1996 av selveste Åse Kleveland, og i dag er det utsalg av bøker i alt fra fergeventerom til fjøs og postkontor. To av de største utsalgene er Den norske bokbyen AS og Straumsvågs Antikvariat.

Mat og drikke

Stardalen Sommarkafé 

Koselige Stardalen Sommarkafé ligger i Stardalen, omtrent 10 minutters kjøring fra Thon Partner Hotel Jølster, og hit bør du vende snuta om du er fysen på hjemmelaget mat servert i flotte omgivelser. Sommerkafeen holder åpent daglig fra midten av juni til midten av august, og har à la carte-meny med blant annet pizza og spekemattallerken fra mandag til lørdag, og middagsbuffet og hjemmebakte kaker på søndager. 

Restaurant Låven 

Maten hos Restaurant Låven på Jølstramuseet sies å være vel verdt en omvei. Og med en à la carte-meny basert på sesongens råvarer fra nærområdet, med selvfisket jølstraørret i spissen, skjønner vi godt hvorfor. I tillegg er restaurantens motto «tid til å lage den beste maten og skape den gode atmosfæren», så her er du nok i gode hender. Ikke glem å sjekke ut museet på området også! 

Fjordamattunet 

Går du med en indre drøm om å bli baker kan du komme godt på vei om du tar turen til Fjordamattunet. Her inviterer nemlig Bård Støfringsdal og Kjersti Wæhre til kurs i bakstehuset sitt, der du kan lære å bake både lefser, flatbrød, potetkake og svelekake i tillegg til å lære mer om både tradisjonsmat og om matkulturen i området. Det blir også tid til å nyte et godt måltid i fellesskap, og selvfølgelig får du med baksten du baker med hjem.   Fjordamattunet ligger i Vassenden, en rundt 25 minutters kjøretur fra Thon Partner Hotel Jølster. Både enkeltpersoner og grupper kan melde seg på kurs. 

Brunsj & Briller 

Kun tre minutters gange fra hotellet finner du den kombinerte brillebutikken og restauranten Brunsj & Briller. Ja, du leste riktig, her kan du altså både sjekke synet eller kjøpe deg et par nye briller – og samtidig få en god matbit. Eller bare nyte et godt måltid eller en kaffe med noe søtt attåt. På menyen finner du blant annet salater, sandwicher, suppe og pizza og vaniljepannacotta, kuleis og fersk bakst. 

Erketunet Gardsbakeri 

Kjenner du duften av ferske boller og nystekt brød kommer det mest sannsynlig fra det lille gårdshuset i Gjesdalen på Vassenden. Her hos Erketunet Gardsbakeri produseres det nemlig både brød og boller i en gammel steinkjeller fra 1700-tallet, langtidshevet og bakt med økologisk, steinmalt mel fra Holli Mølle. Og det blir det godt bakverk av! Gårdsbakeriet har som regel kun åpent fredag og lørdag.

Gruppeaktiviteter

Ellevill moro til vanns

Lyst til å oppdage vakker natur med litt ekstra sug i magen? Sammen med Jølster Rafting kan både store og små adrenalinjunkies bli med på rafting, der dere flyter nedover Jølstraelva i en stor gummibåt gjennom fartsfylte stryk mens vannet spruter. Jølstra er kjent for å ha en av de beste raftingstrekningene i Nord-Europa, og dere finner også to ulike familievennlige ruter. Ønsker dere en ekstra morsom utfordring kan dere bryne dere på turen med elvebrett, der dere flyter på magen og virkelig kommer tett på elvas spennende stryk og utfordringer. Etter turen kan dere varme dere med en tur i badestampen. Jølster Rafting ligger i Vassenden, rundt tjue minutters kjøring fra Thon Partner Hotel Jølster.

Kast ut snøret

Jølster er kjent for det gode fisket i Jølstravannet og elva Jølstra, og er et perfekt alternativ for dere som ønsker å prøve fiskelykken etter laks og ørret. Faktisk sies det blant sportsfiskere at Jølster huser det beste ørretvassdraget i hele Europa! Ekstra god sjanse for fisk på kroken får dere sammen med en lokal kjentmann fra Norsk Fiskesenter, som arrangerer dagsturer i Jølster inkl. leie av utstyr og fiskekort. 

Padletur på bøljan blå

Det er få ting som lar dere komme så tett på naturen som en tur i kajakk, og har dere lyst til å lære å padle havkajakk, hvorfor ikke gjøre det i naturrike og vakre Jølster? Kvåleskajakk holder både introkurs og grunnkurs og arrangerer guidet tur til Kjøsnesfjorden og Lunde. De leier også ut utstyr for dem som ønsker å ta fatt på Jølsters vann på egenhånd. 

Brevandring

Lyst på et eventyr i blåisens rike? Jølster ligger ved foten av Jostedalsbreen Nasjonalpark, og sammen med Breogfjell kan dere bli med på brevandring på den lett tilgjengelige brearmen Haugabreen. Oppmøte skjer på Explore Sunnfjord i Skei, omtrent 100 meter fra hotellet, før dere kjører gjennom det fantastiske fjordlandskapet til Stardalen og deretter tar fatt på breen med stegjern, isøks og tau. Turen arrangeres daglig mellom tirsdag til søndag i juli og august, og tar rundt seks timer. 

Prøv paintball

Ta på kjeledressen og beskyttelsesutstyr og gå løs på hverandre med gevær fylt med kuler med maling. For å vinne spillet må laget samarbeide og lage en felles strategi – og laget som kaprer motstanderens flagg uten å bli skutt av fienden går seirende ut av kampen. Paintball arrangeres av Jølster Rafting, og det er 15 års aldersgrense. Arrangøren har også flere aktiviteter, som rafting, brevandring og elvebrett. 

Fjellklatring i Astrups rike

Klatreruta Astrupsegga sies å være like fengslende som Nikolai Astrups malerier, og blir dere med Breogfjell på guidet tur til toppen kan dere klatre opp og se selv. Turen starter på Kjøsnes, med utsikt mot Jølstravatnet, der dere får en innføring i sikkerhet og teknikk før dere tar fatt på de totalt syv taulengdene mot toppen. Etter omtrent 280 meter klatring til topps belønnes dere med storslått utsikt – og kanskje en ekstra god mestringsfølelse? Deretter går turen på sti tilbake til Skei sentrum. Turen varer i ca. 7-8 timer og går fra juni til oktober. Dere bør være i god fysisk form, og gjerne ha litt klatreerfaring fra før, men med vanskelighetsgrad 4- på en skala fra 1 til 9 er det likevel en tur de fleste kan klare. 

Topptur til Snønipa 

Om dere skal gå én topptur i Jølster er Snønipa, også kalt «Dronninga av Sunnfjord», turen å gå – spesielt om dere er her i påsken. Med sine 1827 moh. er dette det høyeste fjellet i Sunnfjord, og med lang snøsesong er turen et yndet mål for både skigåere og brevandrere. Toppen byr på utsikt mot både Nordfjord, Sunnfjord og Sogn, og underveis går du via Haugadalen og Haugabreen til toppen. Breogfjell arrangerer guidet tur mellom mars og juni, med oppmøte på Thon Partner Hotel Jølster, og kan tilpasse turen til både nybegynnere og erfarne skikjørere.

Relatert innhold

Aftalekode

Dette giver dig adgang til aftalepriser, der er tilgængelige.

Indtast venligst firmanavn.
Indtast venligst aftalenummer.