5 bydeler du bør sjekke ut i Stockholm

Planlegger du tur til söta bror? Her er en guide som forteller deg hvor du bør gjøre hva i den svenske hovedstaden.

Panoramabilde av Stockholm

Med kallenavn som «Nordens Venezia» og Skandinavias hovedstad, levner det nærmest ingen tvil: I Stockholm venter spennende opplevelser for både store og små! Enten du vil shoppe, spise godt, feste eller få litt historisk og kulturelt påfyll, vil du garantert finne dine favoritter. 

Stockholm består av til sammen 19 øyer og holmer, forbundet med over femti bruer. Det er fint å spasere til fots for å komme seg rundt, og smidig å benytte seg av byens kollektivtilbud, som byr på både t-baner, trikker, busser og ferger.

Vårt partnerhotell Thon Partner Hotel Kungsbron ligger sentralt i bydelen Norrmalm, rett ved Stockholms sentralstasjon, og er et fint utgangspunkt for å utforske byens mange tilbud.

Her er tips til ting å gjøre i fem av Stockholms fineste bydeler:

Den hippe og trendy: Södermalm

Avstand: Ca. 30 min å gå fra Thon Partner Hotel Kungsbron T-banestopp: Slussen, Medborgarplatsen, Mariatorget, Zinkensdamm eller Hornstull, rød eller grønn linje.

Södermalm, på folkemunne kalt Söder, er definitivt Stockholms hippeste og mest trendy strøk. Hit drar du for å shoppe, titte i gallerier, spise godt og ta en drink eller to – eller rett og slett bare for å trekke inn den kreative, bohemske stemningen. 

Start gjerne dagen på Fotografiska, som ligger nordøst i bydelen mot Skeppsholmen. Her trenger du verken være interessert i kunst eller foto for å bli fascinert, og museet er definitivt verdt et besøk om du befinner deg på Söder. 

Om du derimot vil gjøre noen unike funn som du kan ha med deg hjem i kofferten kan du sikte deg inn på Hornsgatan, Götgatan og Folkungagatan. Sjekk blant annet ut Judits Second Hand som sies å være byens beste vintagebutikk og Brandstationen for interiør og unike designobjekter. 

I hjertet av bydelen finner du også området SoFo. Her kryr det av vintagebutikker og kule kaféer, og området kan minne litt om Shoreditch i London. Sjekk blant annet ut den klassiske vintagebutikken Lisa Larssons Second Hand og butikkene Keramikerna og Grandpa. Her finner du også den morsomme baren Ugglan Boule & Bar, som ifølge dem selv er en slags miks av en svensk fritidsklubb og en typisk klubb du finner i Berlin, der du kan spille alt fra boule, dart og foosball til bordtennis, brettspill og alt der imellom. 

Blir du sulten kan du sjekke ut kafeen Pom & Flora for frokost, Urban Deli på Nytorget for herlig brunsj, Omnipollos Hatt for god pizza og Alba for naturvin, champagne og en miks av det franske og italienske kjøkken. 

Og gå ikke glipp av en av Stockholms fineste uteserveringer! På Mosebacketerrassen, som ligger på toppen av Södra Teatern, serveres god mat og drikke akkompagnert av flott utsikt over hele byen. Nydelig utsikt får du også på Fåfängen helt øst på Söder, der du i tillegg til utsiktsplass finner både restaurant og kafé. Eller du kan ta bena fatt og gå turstien Monteliusvägen langs Mariabergets høyder, der du fra toppen får utsikt over byens irrgrønne kupler og det glitrende vannet i Riddarfjärden.

Den grønne og naturskjønne: Djurgården

Avstand: Ca. 35 min å gå fra Thon Partner Hotel Kungsbron Trikkestopp: F.eks. Nordiska museet/ Vasamuseet, Skansen eller Bellmansro, grå linje.

Stockholms grønne hjerte er stedet du drar om du vil ta en pause fra den livlige storbyen, dra på en liten utflukt og senke skuldrene blant vakker natur. Her finner du nemlig både flotte tur- og sykkelstier (sjekk ut «Djurgårdsrundan»), fine badeplasser og gode muligheter for å ta med piknikkurven og nyte en dag ute i det fri. 

Omtrent midt på øya finner du også den lille perlen Rosendals Trädgård, som absolutt er verdt et besøk. Den koselige drivhuskafeen, med tilhørende uteservering, byr på en økologisk og sesongbasert meny, med blant annet ferskt bakverk og brød fra eget vedovnsbakeri og grønnsaker og urter fra egen biodynamiske hage. Perfekt for en deilig lunsj eller «fika». Sjekk også ut planteboden og gårdsbutikken på samme sted. 

Djurgården er også bydelen for deg som elsker museer og fornøyelsesparker. Her finner du nemlig flust av dem, som for eksempel Vasamuseet, verdens eldste friluftsmuseum Skansen, Nordiska Museet, ABBA-museet og Astrid Lindgrens Junibacken. Vil du kjenne kiling i magen i berg-og-dalbaner, spille 5-kamp eller dra på konsert er derimot fornøyelsesparken Gröna Lund stedet for deg. 

Tips! Kanskje den fineste måten å utforske Djurgården på er på to hjul. Lei sykkel hos  Djurgårdsboden rett ved trikkestoppet Skansen, eller hos Rent a bike, som ligger i Strandvägen rett på andre siden av Djurgårdsbron.

Den fine og festlige: Östermalm

Avstand: Ca. 20 min å gå fra Thon Partner Hotel Kungsbron T-banestopp: Östermalmstorg eller Karlaplan, rød linje

Du har helt sikkert hørt om det beryktede Stureplan: Stockholms elegante og festlige område er perfekt for deg som ønsker å skåle inn i de sene nattetimer og feste med fiffen. Her finner du en rekke av byens mest kjente utesteder og nattklubber, som blant annet Sturecompagniet, Riche og Spy Bar.

Du finner også noen av byens fineste boligområder på Östermalm, og er det fint vær er det veldig hyggelig å rusle langs Strandvägen og havnepromenaden ved vannet. Det er også lett å la kortet gå varmt i denne bydelen. Her finner du nemlig alt fra elegante merkebutikker som Prada, Chanel og Louis Vuitton til mer folkelige favoritter som Urban Outfitters, COS, H&M Home og &Other Stories. Sjekk ut gatene Birger Jarlsgatan og Biblioteksgatan. 

Östermalms Saluhall er dermed stedet om sulten skulle melde seg. Her finner du nemlig et bugnende matmarked med alt fra fersk fisk og byens kanskje beste kjøtt til fristende smørbrød, oster, velsmakende bakervarer og konfekt. En foodies paradis! Kjøp gjerne med deg noe godt og ta det med til den hyggelige parken Humlegården, som ligger rett ved. For lunsj er også Nybrogatan 38, som ligger rett ved Östermalmstorg, en lokal favoritt. Stedet kan også friste med middag og gode cocktails på kveldstid, mens Tyge & Sessil i Brahegatan er en hyggelig og hipp naturvinbar. 

Om du er i det kulturelle hjørnet kan du besøke kjente Dramaten, Sverige sin nasjonalscene for teater, på Östermalm. Eller du kan sjekke ut Historiska museet om du heller vil lære litt om Sveriges historie fra istiden og fram til i dag.

Den sentrale og shoppingvennlige: Norrmalm (og City)

Avstand: O min, Thon Partner Hotel Kungsbron ligger på Norrmalm T-banestopp: T-Centralen (alle linjer) eller Hötorget og Rådmansgatan, grønn linje

Norrmalm, og området kalt City, er kanskje Stockholms mest pulserende bydel, og det man kan kalle sentrum av sentrum. Her finner du litt av alt – både for den shoppingglade, matentusiasten, festløven og den kulturinteresserte.

Et fint sted å starte er Drottninggatan. Denne strekker seg helt fra Gamla Stan, gjennom sentrum av Norrmalm og opp til Vasastan i nord, og er fylt med både butikker, barer og restauranter. Du finner en rekke av de kjente kjedebutikkene her, som Zara, H&M, Weekday og Arket, mens kafeen Vete-Katten i sidegaten Kungsgatan er et godt tips om du trenger å slukke kaffetørsten og nyte kaker i god og gammeldags 1920-stil. Også Hamngatan er et fint sted for shoppingglade, og foretrekker du heller kjøpesenter kan du blant annet se til Gallerian, Nordiska Kompaniet (NK) og Mood Stockholm.

Blant severdigheter du bør merke deg på Norrmalm, finner du Gustav Adolfs Torg, Klarakirken og Sergels Torg, og om du vil legge inn et kulturelt stopp i bydelen er blant annet Stockholmsoperaen, Stockholms konserthus og Nasjonalmuseet gode alternativ. 

Når det nærmer seg middagstider kan du for eksempel trekke mot Mathias Dahlgren – Matbaren, Misshumasshu eller Calle P. Sistnevnte har en av byens koseligste og frodigste uteserveringer, og etterpå kan du fortsette kvelden på det velkjente utestedet Berns, som ligger rett over gaten.  

Bydelens, og egentlig hele Stockholms, grønne midtpunkt, finner du i parken Kungsträdgården, som er stedet å ta et pust i bakken når du trenger en pause fra storbylivet. Du finner også en skøytebane her om vinteren, og tar du turen på våren kan du få med deg kirsebærtrærnes blomstring.

Den sjarmerende og historiske: Gamla Stan

Avstand: Ca. 15 min å gå fra Thon Partner Hotel Kungsbron T-banestopp: Gamla Stan, rød og blå linje

Trange smug, brosteinsbelagte gater og ekte småbystemning – Stockholms gamleby er ikke bare byens hjerte og eldste bydel, men også den mest sjarmerende. Hit kommer du for å rusle i de koselige gatene, trekke inn den unike stemningen og lære mer om Stockholms historie. 

Gamla Stan, også kalt «byen mellom broene», ble grunnlagt på 1200-tallet og er en av Europas eldste bevarte middelalderbyer. I tillegg til historisk sus er gatene i dag fylt med koselige kaféer, restauranter, håndverksbutikker, kafeer og suvenirsjapper. Du finner også en rekke av Stockholms severdigheter og turistattraksjoner her, som parlamentet, Det Kungliga Slot, Riddarhuset, Nobelmuseet og Stockholms katedral

Rumler magen kan du blant annet ta turen til Den Gyldene Freden, som serverer ekte, svensk husmannskost med moderne vri. Dette er Stockholms eldste bykro, grunnlagt i 1722, og var visstnok kultureliten på 1900-tallets favoritt. Blir du fysen på noe søtt bør du derimot vende snuta mot Gamla Stans Polkagriskokeri. Her lages tradisjonelt godis for hånd slik det ble gjort i gamle dager, og du finner alt fra polkagriser til fudge og karameller i masse forskjellige smaker.

Bonustips:

Matglad? Da er også bydelen Vasastaden, med flust av gode og spennende restauranter og kaféer, verdt å sjekke ut. Se blant annet til Babette, Svartengens, Etoile, Flippin’ Burgers, Lillebrors bageri, Grus, Grus og Lilla ego.

Agreement code

Please enter company name and company code to log in.

Please enter company name.
Please enter agreement code.