Topp 10 ting å gjøre i Stockholm med barn

Den svenske hovedstaden er ikke bare vakker og pulserende – den byr også på mye moro for de små. Her er ti aktiviteter du bør sjekke ut når du reiser til Stockholm med barn.

Voksen mann og barn ser på akvarium med fisker

Det er ikke til å stikke under en stol at det å dra på storbyferie med barn kan være utfordrende – særlig hvis det eneste som står på planen er å gå, shoppe, spise og og gå i kø til diverse severdigheter som barna ikke fatter den minste interesse for. Men planlegger du godt og legger opp til et variert program, kan det også bli en brakende suksess!

Den svenske hovedstaden har et over snittet godt tilbud for barnefamilier. Enten dere er ute etter opplevelser i naturen, vil dra på tivoli, treffe søte dyr, besøke morsomme lekeplasser eller oppleve litt av Astrid Lindgrens magiske univers, er Stockholm stedet å være. 

Vårt familievennlige partnerhotell Thon Partner Hotel Kungsbron ligger sentralt plassert like ved sentralstasjonen. Bor dere her, har dere nærhet til det meste og slipper å ta med barna på lange transportetapper. 

Hotellet tilbyr frokost, gatemat-inspirert lunsj, samt middag på restaurant HaQ onsdager, fredager og lørdager. Disse kveldene arrangeres det også stand up-show her – perfekt når man reiser med barn og det er mest praktisk å tilbringe kveldene på hotellet. 

Her er en liste med ti suverene familieaktiviteter i Stockholm:

1. Skansen – dyrepark og friluftsmuseum

Skansen er et friluftsmuseum og dyrepark, beliggende på flotte Djurgården med utsikt over byen. Dette er det perfekte stedet for familier, ettersom det er utrolig mye fint å oppleve her: Museet byr på mer enn 150 gamle bygninger som gir dere mulighet til å besøke et historisk Sverige i miniatyr og lære mer om svensk håndverk og svenske tradisjoner. Dyreparken består av flere avdelinger, blant annet en med ville skandinaviske dyr, en med husdyr, og Lill-Skansen, som byr på små tamme dyr som griser og katter. På Skansen-akvariet kan dere betrakte eksotiske dyr som aper, krokodiller, papegøyer og skorpioner, og på Baltic Sea Science Center kan dere utforske hva som gjemmer seg under vannoverflaten i Østersjøen. 

Fra slutten av november og til midten av desember arrangeres det julemarked på Skansen hver fredag, lørdag og søndag, og da myldrer det av liv, aktiviteter og julestemning i parken. Definitivt en opplevelse det er verdt å få med seg.

Tips! Besøker dere Stockholm i sommerhalvåret bør dere utforske naturskjønne Djurgården på to hjul. Lei sykler hos Djurgårdsboden eller Rent a bike og ta en sykkeltur rundt den lille, idylliske øya mens dere hviler øynene på majestetiske hus og vakker natur. Husk også å stoppe innom koselige Rosendals Trädgård for en lunsj eller «fika».

2. Junibacken

Junibacken er et opplevelseshus med fokus på barnelitteratur der barn og voksne kan oppleve fantastiske ting sammen. Stedet er oppkalt etter gården der Astrid Lindgrens barnebokfigur Marikken bodde, og hun er en av de mange folkekjære figurene dere kan bli bedre kjent med her. Dere kan hoppe på «sagotåget», som tar dere med på en spennende reise gjennom Astrid Lindgrens verden, leke i nyåpnede Mummidalen fra Tove Janssons univers, boltre dere på Mummi-lekeplassen utendørs, se teaterforestillinger og oppleve sang og musikk. Og når dere trenger en matpause, byr husets restaurant på alt fra husmannskost til vegetarisk mat. Junibacken ligger på Djurgården, bare en kort trikketur fra bykjernen.

3. Gröna Lund

Få ting er en så sikker suksess som tivoli når man reiser med barn! Gröna Lund er et særs koselig et, beliggende på idylliske Djurgården. Hit kommer dere med trikk eller båt – og sistnevnte er en opplevelse i seg selv. Båten stopper rett utenfor hovedinngangen til Gröna Lund, der 29 spennende attraksjoner venter innenfor. Her finnes det noe for enhver alder og smak, og barn under 2 år kommer inn gratis. I tillegg til å kjøre karuseller, kan dere utfordre hverandre i 5-kamp blant tivoliets mange spillboder, oppleve underholdning fra scenen og nyte god mat på et av parkens spisesteder som tilbyr alt fra Banh Mi-baguetter og falafelsalat til pasta og pizza. I overgangen mellom oktober og november markeres Halloween på Gröna Lund, og da forvandles parken til et stemningsfullt paradis for alle som liker skrekk og moro.

Tips! For barnevennlige spisesteder i byen, sjekk ut Meatballs for the People, Taverna Brillo, Lily’s Burger, Eataly og Stikki Nikki som byr på hjemmelaget økologisk is.  

4. Fjärilshuset Haga Ocean

Selv om dere ikke har tatt turen lenger enn til Sverige, skorter det ikke på muligheten for eksotiske opplevelser. På Fjärilshuset, eller «sommerfuglhuset» som det ville blitt kalt på norsk, finner dere en tropisk regnskog på 5000 kvadratmeter med frittflyvende sommerfugler. Opplev sommerfuglenes paringsdans, larvenes matglede – og kanskje er dere så heldige å få se når en sommerfugl klekkes? 

Det er imidlertid ikke bare sommerfugler dere treffer på Fjärilshuset – her finnes også frosker, papegøyer og andre dyr, samt Nordens største haiakvarium. I den 30 meter lange tanken, som rommer 1,2 millioner liter vann, svømmer fargeglade fisker sammen med revehaier. I enkelte helger og ferier holder husets zoolog spennende presentasjoner av haiene. Fjärilshuset ligger i Hagaparken i Solna, en snau halvtimes reise fra sentrum med buss eller t-bane. Den vakre parken, som strengt tatt er verdt turen i seg selv, frister dessuten med Haga Trädgårdskafé, hvor dere kan spise lunsj eller ta en «fika» i idylliske omgivelser. 

5. Byens beste lekeplasser

Lekeplasser er undervurdert! De er lett tilgjengelige, gratis, gir automatisk en god dose frisk luft og barna elsker dem. Det er med andre ord helt på sin plass å legge inn et stopp på en lekeplass eller tre når familien er på storbytur. Stockholm har dessuten noen ekstra fine å skilte med: Ivar Los park, beliggende på Mariaberget på Södermalm, er en superidyllisk lekeplass med landlig tema. Her kan barna leke i fine små hytter og blant dyr i tre mens dere nyter utsikten over vannet. Dette er dessuten det perfekte stedet for piknik hvis været er bra. En annen flott lekeplass på Söder, er Bryggartäppans lekplats. Lekeplassen, som er en påminnelse om hvordan Södermalm så ut på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, består blant annet av små, håndbygde trehus av ulike slag, omringet av frukttrær og syrinbusker. 

Er dere på andre siden av byen, på Östermalm, bør dere ta turen til Humlegårdens parklek. Her finnes klatrestativ, husker, lekehus, bandybane og basketbane, og når parken er bemannet kan man blant annet låne sykler, baller og andre morsomme ting. Også Krubbans lekplats er veldig flott. Den er inspirert av plassens historie og barna kan leke seg gjennom en tidsreise fra 1600-tallet og frem til i dag. Her finnes blant annet klatrestativ, sklie, en lekebuss, lekehus, sandkasse og en karusell formet som en stor hånd. 

Er du åpen for å dra litt ut av bykjernen, bør dere ta turen til Aspuddparken. Den krever en t-banetur til Aspudden (rundt ti minutter fra sentrum), men er verdt omveien: Her kan barna nemlig hilse på dyr som geiter, griser og kaniner, delta på ponniridning i helgene, samt boltre seg blant trampoliner, karuseller, klatrestativ, plaskedam og sklie. Her finnes det også grillplass, samt en kafé og et innendørs lekerom som er åpent når parken er bemannet.  

6. Ski, fart og spenning i Hammarbybacken hele året

Hammarbybacken, som ligger en kort t-banetur fra Södermalm, er Stockholms skibakke – og her kan dere stå på ski både sommer og vinter! Om sommeren tilbys det nemlig SummerSki her, hvor dere kan kjøre med vanlig skiutstyr på en 900 kvadratmeter stor kjøreflate bestående av kunstgress. Utstyr kan dere leie på plass. Er dere sugne på mer fart og spenning, eller ikke ønsker å spenne på dere skiene i det hele tatt, kan dere ta turen til klatreparken (for barn fra 7 år) eller fyke nedover bakkene på banen Mountain Coaster og Mountain Tube (for barn fra 3 år). 

7. Familievandring i Gamla Stan 

Gamla stan er et must når man besøker Stockholm! Dette er et av Europas best bevarte bysentrum fra middelalderen, og det var her byen ble grunnlagt i år 1252. Det å tusle rundt i de smale, brosteinsbelagte gatene, betrakte de gule, gamle husene og titte innom små butikker og kafeer er veldig hyggelig. Vil dere bli enda bedre kjent med den gamle bydelen, arrangerer Medeltidsmuseet familievandringer som passer for barn fra 5 år. Her blir dere guidet rundt på en to kilometer lang tur der en guide forteller engasjerende om dem som bodde her i gamle dager og hvordan ting var på den tiden. Vi kan røpe at mye var annerledes i middelalderen – det være seg både maten og tannbørstene, for eksempel. Interessant for både store og små! 

Tips! Sjekk om Barnens Underjordiska Scen (BUS) har åpnet for allmennheten igjen. BUS er et interaktivt barneteater på Södermalm som passer for barn i alle aldre. Dette er virkelig en magisk verden for barn, hvor de får ta del i kunst, musikk, dans og teater på en helt unik måte.

8. Tekniska museet

Teknisk museum er det perfekte stedet for alle nysgjerrigperer som elsker å utforske. Her trer dere inn i en verden av roboter og spillopplevelser og kan bryne dere på morsomme utfordringer og få servert inspirerende fakta. Prøv for eksempel å male med øynene og lage musikk med tankekraft! Tanken er at både barn og voksne skal kunne se, kjenne på og forstå teknikken i samfunnet. Museet ligger nord på Djurgården, og dere tar dere hit med buss 69 til Museiparken – eller ved å sykle eller gå langs Djurgårdskanalen. Barn under 6 år kommer inn gratis, mens alle andre betaler 150 kroner i entré.

9. Kjør buss på vannet

Ocean Bus tilbyr sightseeing med en artig vri! Ombord på deres amfibiebuss får du en guidet tur blant Stockholms største severdigheter, og turen starter på land som en hvilken som helst sightseeingbuss. Men så kjører den 10 tonn tunge bussen ut i vannet og transformeres til et flytende fartøy – og det er heftig! En kombinasjonstur på land og på vann er ekstra fint akkurat her, ettersom Stockholm er bygd på 14 øyer og holdes samlet av 57 bruer. Stockholms skjærgård er dessuten utrolig vakker! Turen tar rundt én time og passer for barn over 3 år.

10. Ta en tur på Kulturhuset

Kulturhuset Stadsteatern på Sergels torg, midt i Stockholm, finnes det en rekke tilbud for barn. Den sentrale beliggenheten og det at det meste her er gratis, gjør dette til et smidig sted å ta en liten pause fra fartingen rundt i byen. Her kan dere gå inn på biblioteket Rum för barn, finne en koselig plass og bla i en bok, eller se utstillinger, teater, kino eller konserter. Blant annet finnes det et kunstverkested her (ved Foajé 4) som er åpent for drop-in hver dag. Her kan dere eksperimentere med ulike materialer og teknikker og skape kunst sammen. 

Agreement code

Please enter company name and company code to log in.

Please enter company name.
Please enter agreement code.