Overnatting og ting å gjøre i Andenes

Skal du besøke Andenes? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i et av de største fiskeværene i Nord-Norge.

Helt på nordspissen av idylliske Andøya i Vesterålen ligger Andenes, blant annet kjent som et av Norges største fiskevær.

Midnattssol, nordlys, hvalsafari, fjellturer med spektakulær utsikt og vakre strender – her får du alt du trenger for en nydelig norgesferie. Du kan oppleve øya både til fots og på sykkel, eller hva med å se den fra havet med kajakk?

Her er nyttig informasjon for deg som skal besøke Andøya og Andenes:

Ting å gjøre i Andenes og omegn

Sea safari og hvalsafari i Andenes

Visste du at Andøya er et av de beste stedene for å dra på arktisk hvalsafari? Vesterålen ligger på en smal kontinentalsokkel, hvor det bare få kilometer fra land brått skråner ned ti tusen meters dybde – ned til et næringsrikt hav der hvalen beiter.

Vesterålen er faktisk Norges eneste helårsdestinasjon for hvalsafari, og du kan bli med på tur både fra Andenes på Andøya, og Stø – som ligger på Langøya lenger sør i Vesterålen. Den vanligste arten å se er spermhval, men du kan også få øye på grindhval, vågehval, knølhval, delfiner og spekkhoggere om du er heldig. Her kan du få en opplevelse for livet!

Fjelltur til Måtinden i Andøya

Et lite stykke sør for Andenes ligger Måtinden, et av Vesterålens mest besøkte fjell. Toppen ruver 408 meter over havet, og byr på spektakulær utsikt over sylskarpe og dramatiske fjelltopper, hvite sandstrender, hav så langt øyet kan se, og nydelige Bleiksøya – Nordlands nordligste fuglefjell.

Det finnes tre ruter til toppen, men den enkleste og mest brukte er på 3,8 kilometer hver vei og går fra parkeringsplassen ved Baugtua i Stavadalen, midt mellom Stave og Bleik. Det bratteste partiet kommer helt i starten, og fra du kommer opp til det flate platået, følger du en tydelig merket sti – med utsikt mot Bleik og Andøyas vestlige kystlinje.

Andøya Space 

Har du alltid drømt om å besøke verdensrommet? På Oksebåsen, 5 kilometer sørvest for Andenes, ligger Andøya Space – Norges eneste operative romsenter.

Etter oppskytingen av den første forskningsraketten i 1962, har Andøya vært sentrum for en spennende del av Norges romfartshistorie, og Andøya Space har sendt opp nesten tusen forskningsraketter og vitenskapelige ballonger. De driver fortsatt med oppskyting av forskningsraketter, satellitter og ballonger, og har også et undervisningssenter for romfart. 

På besøkssenteret deres, Spaceship Aurora, kan du oppleve å sende opp din egen rakett, ta en virtuell tur til Mars, bli med på «escape room», og se filmer og utstillinger om verdensrommet og nordlyset.

Restauranter i Andenes

Andenes fyr 

Helt nordvest i Andøya finner du det over 160 år gamle Andenes fyr, som med sine 40 meter er et av Norges høyeste og vakreste fyrtårn. Du kan ta turen helt opp til toppen, og videre ut på balkongen som strekker seg rundt hele tårnet. Her får du den beste utsikten i Andenes, hvor du på klare dager kan se godt over to mil – blant annet til Senja og Bleiksøya.

Og når du først er i området – like ved Andenes fyr ligger Andøymuseet. De viser flere utstillinger, en om den unike geologien i Andøya og en om polarområdene, med hovedvekt på fangstmannen Hilmar Nøys. 

Populære spisesteder og restauranter i Andenes

Bak en 150 år gammel celledør og vinduer med smijernsgitter ligger spisestedet Arresten. Vann og brød er derimot byttet ut med småretter og treretters middager, hvor menyen skapes ut fra sesong og det beste naturen i området har å by på. Ryktene sier også at det spøker der! Hos Alveland Butikk og Café en halvtime sør for Andenes, kan du i gårdskafeen nyte kortreist mat og bakverk. Samtidig kan du kjøpe med deg håndlagede såper med ingredienser som multebær, blåbær, tyttebær, brennesle og geitemelk fra Andøya.

Skal du farte litt rundt på øya, kan du ta turen innom Marmelkroken på Bø på yttersiden av Andøya. Her baserer maten seg på lokale råvarer, og ofte fisk og sjømat. På Andøy Friluftssenter kan du nyte smaker av vilt og fisk gjennom tradisjonelle og moderne måltider, komponert av gårdens egne ressurser som elg og multebær og andre småskalaprodusenter i Vesterålen.

Overnatting i Andenes

Sentralt i Andenes ligger Thon Partner Hotel Andrikken. Her får du perfekt beliggenhet langs øyas hovedgate Storgata – bare én kilometer unna Andenes lufthavn. Hotellet byr på en smakfull frokostbuffé, og kan tilberede egen mat til grupper og konferanse på forespørsel. Hotellet har også enkel servering i Lobby Bar.

Du kan fly til Andenes fra Tromsø og Bodø, og direkte fra Oslo i sommerhalvåret. Med bil kan du kjøre dit fra Sortland eller Harstad/Narvik. Det går også daglige bussruter fra Sortland, Leknes, Å og Narvik. Vil du ta båt eller ferge, stopper Hurtigruten Risøyhamn i Andøya to ganger daglig året rundt. Her korresponderer busser til Andenes og Sortland.

Visste du dette om Vesterålen, Andøya og Andenes?

  • Siden midten av 80-tallet har Andøya blitt kjent som «hvalens rike», på grunn av områdets nærhet til feltene hvor de store spermhvalene oppholder seg.
  • Andøya er det eneste stedet i Fastlands-Norge hvor det er gjort funn av kull og fossiler fra dinosaurer.
  • Som den nordligste kommunen i Nordland, har Andøya 24 timers sol og dagslys hver sommer. Perioden med midnattssol strekker seg fra 22. mai til 20. juli.
  • På Sløyken, med Andenes fyr som nærmeste nabo, skal opplevelsessenteret The Whale bygges. Innovasjon Norge omtaler det som et «Reason to go» til Norge. 
  • Andøya kaller seg «Nordlyskommunen», og mellom september og april er det gode sjanser for å se nordlyset danse over nattehimmelen.

Agreement code

Please enter company name and company code to log in.

Please enter company name.
Please enter agreement code.