Overnatting og ting å gjøre i Ål i Hallingdal

Skal du besøke Ål? Her er tips til hotell og ting å gjøre i midten av flotte Hallingdal.

Familie på tur i sommerlig landskap.  Vann til høyre i bildet. Grønn , skrått, landskap til venstre.

Midt i Hallingdal ligger Ål; et tettsted kjent for sin vakre natur og rike kulturliv. Du kjenner kanskje til ålinger som Darling West, Stein Torleif Bjella og Hellbillies? Og ikke minst er Ål fødestedet til forretningsmannen Olav Thon, som står bak Thon Hotels. 

I Ål kommune står tradisjonene sterkt, enten det gjelder folkemusikk og folkedans, mat eller kunsthåndverk. Samtidig ligger Ål omgitt av fantastisk natur, både til skogs og til fjells. Mulighetene er mange for deg som er interessert i friluftsliv, med et rikt utvalg turstier for fotturer og sykling, hesteridning, ski eller fiske.

Her er nyttig informasjon for deg som skal besøke Ål i Hallingdal:

Ting å gjøre i Ål

Ål kulturhus og kino 

Ål er kjent for sitt innholdsrike kulturhus som har stor aktivitet hele året. Her arrangeres det alt fra teaterproduksjoner, konserter, revyer og foredrag, samt større begivenheter som festivalen Folkemusikkveka. Her befinner også Ål kino seg.

Kulturhuset rommer dessuten verdens største permanente utstilling av Rolf Neschs verker, som bodde i Ål i over 20 år. I tillegg finner du rosemalingsutstillinga Hallingrosa, og Galleri Syningen som har skiftende utstillinger.

Kulturhuset huser også Ål turistinformasjon. I tillegg til brosjyrer og forslag til aktiviteter, kan du også få tak i kart, fiskekort og mer her.

Hallingdal museum

Hallingdal museum består av seks besøkssteder rundt i Hallingdal, inkludert Ål bygdamuseum fra 1946. På museet står det hus fra forskjellige husmannsplasser og gårder, blant annet badstue, loft, fjøs, låve, sauestall, grisefjøs og steinbu. Om sommeren er bygdemuseet åpent utvalgte dager, og det er mulig å få omvisning inne i husene. Ellers i året er det ulike kurs og aktiviteter, med fokus på mat, håndverk og kunnskapsformidling.

Hallingdal feriepark

Denne aktivitetsparken byr på morsomme utfordringer for både små og store. I klatreparken Høyt & Lavt kan du teste klatreferdighetene dine, og ta en zipline over Hallingdalselva. De minste kan kose seg i lekeland med hinderløyper, sklier og klatrevegger. For de litt større kan det kanskje friste med en tur i kano eller på SUP-brett på Hallingdalselva like ved. I aktivitetsparken ligger det også en sykkelpark med hopp, bakker og utfordrende baner. Eller kanskje det frister med et slag eventyrgolf? De 12 hullene tar deg gjennom flere av Hallingdals severdigheter.

Ål skisenter

For deg som elsker vinteraktiviteter, er Ål skisenter et opplagt mål hvis du reiser til Ål vinterstid. Her ligger Svartebergløypa, en av Norges beste storslalåmløyper, som ofte brukes av dame- og herrelandslaget i alpint. De totalt 13 kilometerne med løyper har ulike vanskelighetsgrader, slik at du helt sikkert finner en som passer for deg. Og barneheisen er gratis!

Sports- og friluftsaktiviteter i Ål

Ål og Hallingdal er et eldorado for naturopplevelser. I Hallingdalselva kan du fiske ørret med stang, bade eller padle i kano. Fiske er også populært i en av de mange fjellvannene. Ål er ei fjellbygd, og det er kort vei til den vakre og mektige høyfjellsnaturen. Her er det milevis med turstier og sykkelruter. Eller kanskje du vil oppleve den flotte naturen fra hesteryggen? 

Shopping i Ål

Ål sentrum er et hyggelig handlesentrum, der du kan rusle fra butikk til butikk innen et lite område. Den siste lørdagen i juli arrangeres Ål-dagen, med utendørs servering, gode tilbud og en rekke aktiviteter for hele familien. Midt i sentrum ligger også Ålingen kjøpesenter, med blant annet vinmonopol, apotek, bokhandel og klesbutikker. 

Restauranter

Populære spisesteder og restauranter i Ål 

Hallingdal er kjent for tradisjonsrik og kortreist mat, enten du er sulten på lunsj eller middag. Tid kafé og landhandel er en koselig kafé i sentrum der du kan kjøpe lunsj eller bare nyte en kopp kaffe, mens landhandelen frister med lokale varer og delikatesser.

Kortreiste råvarer får du også hos Bergtatt Bistro på Topcamp Hallingdal som serverer både lunsj og middag, og take away når du er på farten.

Frister det mer med asiatisk mat, kan du ta turen til Asian Forest Restaurant.

Etter en dag på fjellet kan du kose deg med nystekte vafler eller kanskje en treretters på Bergsjøstølen fjellstue, med panoramautsikt utover Bergsjøområdet og Hallingskarvet.

Overnatting i Ål

Thon Hotel Hallingdal

Thon Hotel Hallingdal ligger sentralt i Ål sentrum. Herfra er det kort vei til kulturhuset, skianlegg og shopping i sentrum, og Ål stasjon ligger kun 400 meter fra hotellet. Hver morgen serveres en herlig frokost, som alltid helt gratis på Thon Hotels, og etter en lang og opplevelsesrik dag i Ål kan du slappe av med en bedre middag på Jegerstugu kafé og bar. Hotellet har også egen badstue og treningssenter.

Visste du?

Visste du dette om Ål?

  • Ål ligger i Viken fylke, tidligere Buskerud, midt mellom Hol og Hemsedal, og grenser til Nore og Uvdal, Nesbyen og Gol i sør og Lærdal i Vestland fylke i nord.
  • Hele 81 prosent av Ål kommune er fjell og vidder over 900 meter over havet.
  • Ål har nesten 1700 sjøer og vann.
  • I Ål snakker de hallingmål og har nynorsk som skriftspråk. Eksempler på hallingmål er «ga ru o re?» (ga du ham det?), «slo’o rei se?» (slo de seg?), rigg (rygg), køst (kost), ei viku (ei uke).
  • Olav Thon, mannen bak Thon Hotels, ble født i Ål i Hallingdal i 1923. 

Agreement code

Please enter company name and company code to log in.

Please enter company name.
Please enter agreement code.